До форс-мажорів готові. Як правильно створювати фінансову подушку в умовах війни
До форс-мажорів готові. Як правильно створювати фінансову подушку в умовах війни

До форс-мажорів готові. Як правильно створювати фінансову подушку в умовах війни

Як правильно створювати фінансову подушку в умовах кризи, якого розміру вона має бути, на що її не слід витрачати та коли вона може знадобитися? Ці питання Фокус обговорив з економістами.

За даними досліджень, лише чверть українців мають "подушку безпеки" на випадок форс-мажору на два та більше місяців. Опитування work.ua, що було проведене напередодні повномасштабної війни, показало, що 54% громадян не мають жодних заощаджень, і з того часу ситуація тільки погіршується. Це означає, що у кризовій ситуації три чверті країни не можуть забезпечити себе необхідними коштами навіть на пару місяців.

"Подушка" та заощадження: в чому різниця

Експерти кажуть, що формування подушки безпеки — недоторканої суми на випадок втрати роботи, непередбачуваних великих витрат тощо — є одним з показників фінансової грамотності.

Лише чверть українців мають "подушку безпеки" на випадок форс-мажору на два та більше місяців

Щоб не було плутанини, економісти пропонують одразу роз'єднати поняття "подушки" та заощаджень. За словами економіста Олександра Гаврутенка, у той час, як фінансова подушка безпеки дозволяє залишитися "на плаву" у разі форс-мажору, метою заощаджень часто є речі за рамками необхідного: наприклад, придбати якісь великі покупки, змінити якість життя тощо.

Фінансова подушка – це лише частина заощаджень на випадок форс-мажору
Фото: pexels.com

"Фінансова подушка – це лише частина заощаджень, яка необхідна для екстреного заміщення фінансування у разі втрати основного джерела доходу або у разі форс-мажорних витрат, — пояснила у розмові з Фокусом засновниця компанії SpiceProp Наталія Бойко. — Мета заощаджень може бути будь-якою, тому можливі варіації планування: від коротких та середніх (побутова техніка, машина, дача) до довгострокових (квартира, будинок, яхта тощо). Це дозволяє використовувати широкий спектр інструментів інвестування накопичень — від депозитів та ОВДП до акцій та криптовалюти".

Втрата роботи, дороге лікування: коли потрібна фінансова подушка

Тож, подушку безпеки не слід витрачати на купівлю гаджета нової моделі, подорож або гучне святкування дня народження — тобто, на все те, що не можна вважати життєво важливим. Ці гроші відкладені на випадок гострої необхідності, тобто, на їх витрату має бути серйозна причина, що загрожує нормальному існуванню.

Експерти не радять витрачати фінансову подушку на шопінг, навіть якщо дуже хочеться
Фото: Getty Images

Ось декілька прикладів ситуацій, коли подушка може знадобитися:

  • Людина втратила джерело доходу та потребує грошей під час пошуку вакансії. Запас грошей дозволить якийсь час підтримувати звичний рівень життя та не погоджуватися на першу запропоновану вакансію.
  • Для збереження рівня життя на фрілансі. На відміну від офіційної роботи, де оплачуються відпустки та лікарняні, фрилансер ризикує залишитись без грошей не тільки, коли захоче відпочити, але й у разі хвороби.
Важливо Як зберігають свої заощадження українці: інформація Нацбанку
  • Раптово людині або члену родини знадобилося дороге лікування. Подушка допоможе вирішити проблему без необхідності позичати.
  • Зламалася техніка, яка є життєво необхідною, або необхідною для отримання доходів. Наприклад, для журналіста чи програмиста це комп'ютер, для таксиста — автомобіль тощо.
  • Квартира чи будинок зазнали серйозної шкоди.
  • Розлучення з партнером. Якщо пара вела спільний сімейний бюджет, розлучення може стати важким фінансовим ударом, принаймні для одного з подружжя.

У той час, як заощадження обмежені хіба що можливостями людини, подушка безпеки, зазвичай, обмежена шестимісячним бюджетом

Визначаємося з розміром: можна без подушки, але краще шість місячних витрат

У той час, як заощадження обмежені хіба що можливостями людини, подушка безпеки, зазвичай, обмежена шестимісячним бюджетом. "Вона може коливатися від 3 до 12 місячних сімейних бюджетів, — каже Наталія Бойко. — Конкретний вибір залежить від стабільності доходів, особистих психологічних особливостей, економічних очікувань. Але в загальному випадку робити її більше, ніж на 6 місяців, просто немає сенсу. Гроші понад цієї суми краще спрямувати на заощадження, де вони приноситимуть дохід".

Важливо Квартира, депозит чи банківське золото: що дасть більше прибутку у 2024 році

Тобто, якщо у родини звичайні витрати на оплату рахунків, навчання, ліків, продуктів та необхідного одягу й інших речей на рівні, наприклад, 40 тисяч гривень, то оптимальний розмір фінансової подушки — 240 тисяч гривень. Це і є той запас, який має бути на випадок втрати роботи, потреби у лікуванні тощо.

Після втрати роботи фінансова подушка дозволить не погоджуватись на першу запропоновану вакансію
Фото: Freepik

Наразі, коли рівень передбачуваності мінімальний, а прогнози щодо української економіки на 2024 рік тісно переплетені з геополітикою, подушка безпеки в Україні має бути максимальною — не менше шести місячних бюджетів сім'ї, вважає Наталія Бойко. Коли воєнні дії закінчаться, подушку можна буде сміливо скорочувати до трьох місяців, кажуть опитані Фокусом експерти. А решту спрямувати в заощадження у вигляді вкладів, інвестицій в акції, облігації та інші прибуткові активи.

Наразі подушка безпеки в Україні має бути максимальною, а коли воєнні дії закінчаться, подушку можна буде сміливо скорочувати до трьох місяців

"Розмір подушки безпеки залежить від віку, і, відповідно, від потреб людини. Наприклад, у глибокій старості люди часто обмежують розмір власної "подушки" сумою, що необхідна на покриття витрат на поховання, — додав у розмові з Фокусом Олександр Гаврутенко. — Також багато залежить від виду діяльності, способу життя – не думаю, що тут може бути універсальний підхід. Фінансові стратегії у всіх різні. І, до речі, життя без подушки безпеки — це теж стратегія, і іноді досить ефективна".

Як зберігати: обираємо фінансові інструменти

Вибір фінансових інструментів для подушки безпеки є досить жорстким через те, що, на відміну від заощаджень, гроші тут потрібно дістати швидко. Тобто, каже Бойко, тут підходять тільки безризикові інструменти, з мінімальними витратами за продаж або вихід. Це гривнева та валютна готівка, а також банківські вклади на 3-6 місяців.

Експерти радять третину фінансової подушки зберігати у гривневій готівці, третину — в іноземній готівковій валюті, третину — на банківському 3-місячному депозиті

"Для 2024-го непогано виглядає наступна структура фінансової подушки безпеки: третину зберігати у гривневій готівці, третину — в іноземній готівковій валюті (долар чи євро), третину — на банківському 3-місячному депозиті, — відзначила експертка у розмові з Фокусом. — За позаштатної ситуації першою на витрати піде гривнева готівка, потім, у разі поглиблення фінансових проблем, — валютна частина готівки. І наприкінці — короткі банківські вклади. Так вдасться зберегти швидку доступність до коштів, захиститися від ризику ослаблення гривні та отримувати невеликий пасивний дохід до останнього моменту".

Тримати "подушку" під реальною подушкою не завжди можна вважати доцільним рішенням, тому тут на допомогу можуть прийти банківські сейфи. Адже в них можна тримати не тільки коштовності, важливі документи, носії інформації, предмети мистецтва, але й гроші.

Вибір фінансових інструментів для подушки безпеки є досить жорстким через те, що, на відміну від заощаджень, гроші тут потрібно дістати швидко

"Звісно, найкращою порадою по зберіганню коштів є ті варіанти, які дають можливість не лише їх зберігати, але і примножувати, — зазначив у коментарі Фокусу директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв. — Але якщо питання стоїть виключно у збереженні коштів, то банківська ячейки є одним з найкращих місць для цього, адже вона забезпечує на порядок вищий рівень захисту, ніж будь-які інші альтернативні варіанти".

Безумовним плюсом такого зберігання є мінімальний пакет документів. Для відкриття ячейки знадобляться лише паспорт та ідентифікаційний код для проведення ідентифікації клієнта. В подальшому при пред'явленні цих документів клієнт отримуватиме право на доступ до ячейки.

Важливо Зберігайте гроші в банках: чи цікаві громадянам України депозити і де тримають найбільше коштів

Експерти нагадують, що фінансова культура передбачає поступове прищеплення ефективного поводження з грошима, і зробити це вмить неможливо. "Не варто переживати через "зриви", вони бувають у всіх. Але, зрештою, всі повсякденні витрати повинні фінансуватися виключно за рахунок поточних доходів. Правила прості: великі покупки мають робитися планово і лише на заощадження. З подушки безпеки фінансуються лише форс-мажорні витрати", — резюмує Наталія Бойко.

Теги по теме
Деньги
Источник материала
Поделиться сюжетом