Посилення мобілізації в Україні: кого оштрафують на понад 25 тисяч гривень
Посилення мобілізації в Україні: кого оштрафують на понад 25 тисяч гривень

Посилення мобілізації в Україні: кого оштрафують на понад 25 тисяч гривень

За порушення правил військового обліку під час мобілізації в Україні може бути застосоване покарання. Наразі в Раді обговорюють розміри майбутніх штрафів, розповів адвокат Ігор Мунтяну.

Новий закон про мобілізацію в Україні набуде чинності з 18 травня. Військовозобовʼязані чоловіки повинні будуть оновити свої військово-облікові дані в ТЦК та СП протягом 60 днів. У разі ігнорування цього, їх можуть покарати. Адвокат Ігор Мунтяну розповів в ефірі "Київ 24" про можливі штрафи.

Розмір штрафу за порушення мобілізації в Україні

Він розповів, що наразі в Раді обговорюють можливі суми штрафів. Йдеться про верхню та нижню межу правопорушення.

"У кожній статті приймається нижня і верхня межа правопорушення", — сказав Ігор Мунтяну.

Адвокат навів приклад, як згідно зі статтею 210 КУпАП, в разі непоновлення військово-облікових даних військовозобовʼязаним після 27 років, був передбачений штраф у розмірі 850 гривень.

Тоді як нині планується, що за порушення мобілізації в Україні нижня межа штрафу буде від 8500 гривень. Тоді як щодо верхньої ще ведуться обговорення, тому наразі важко сказати. Зокрема, спочатку обговорювався штраф у розмірі 200 тисяч гривень, але потім знизили до 25 500.

Порушення мобілізації в Україні: коли застосують верхню межу штрафу

Він наголосив, що верхню межу штрафу можна буде застосувати за порушення правил військового обліку під час мобілізації в Україні. Йдеться про випадки, коли військовозобовʼязаний чоловік отримає вимогу та знову не зʼявиться до ТЦК та СП. У результаті на нього буде вдруге складано протокол та може бути застосована верхня межа штрафу.

Нагадаємо, колегія суддів повідомила, що відмова від повістки чи наявність бронювання від мобілізації в Україні не позбавляє обовʼязку військовозобовʼязаного зʼявитися до ТЦК та СП. Проте факт відмови не є правопорушенням.

Раніше заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін заявив, що штрафи за порушення правил військового обліку під час мобілізації в Україні повинні бути жорсткішими. Він наголосив, що мотивація може бути позитивною та негативною.

Теги по теме
штраф
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны