Штраф за неявку в ТЦК: у Раді визначилися з розміром покарання для ухилянтів
Штраф за неявку в ТЦК: у Раді визначилися з розміром покарання для ухилянтів

Штраф за неявку в ТЦК: у Раді визначилися з розміром покарання для ухилянтів

Профільний комітет лібералізував законопроєкт, порівняно з урядовими пропозиціями, і запропонував зменшити майже у вісім разів розмір штрафів для громадян за порушення мобілізаційного законодавства, повідомив депутат Бакумов.

За порушення правил військового обліку під час мобілізації або не оновлення персональних даних в умовах воєнного стану чоловіків призовного віку пропонують штрафувати на суму від 17 до 25,5 тисяч гривень. Про це розповів член комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, народний депутат Олександр Бакумов в ефірі телемарафону у четвер 2 травня.

Він повідомив, що профільний комітет опрацював і затвердив таблицю правок до другого читання законопроєкта №10379 про штрафи за порушення правил військового обліку. За його словами, документ лібералізували.

"Ті штрафи, які були запропоновані урядом, а це зокрема від 153 до 204 тисяч гривень для громадян, комітет не підтримав. Ми маємо на сьогодні потенційну відповідальність в умовах воєнного стану від 17 до 25,5 тисяч гривень за відповідне не ставання на військовий облік або не оновлення інформації щодо себе відповідним ТЦК", — сказав Бакумов.

Штраф також може бути оформлений, якщо особа не з'явилася за повісткою у відповідні центри збору, центри комплектування чи відповідні військові частини, якщо є статус резервіста чи особи, яка приписана до конкретної військової частини.

Парламентар також повідомив, що комітет виключив кримінальну відповідальність за непроходження військово-лікарської комісії, яка пропонувалася Кабінетом міністрів.

Водночас він наголосив, що цей законопроєкт не може розв'язати питання мотивації військової служби, тому що він напряму з нею не пов'язаний. Також народний обранець додав, що термін накладення адміністративного стягнення пропонується встановити в 1 рік, а не 3 роки з моменту вчинення правопорушення, як пропонував Кабмін.

Нагадаємо, 10 квітня Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт №10379 про посилення відповідальності за порушення правил військового обліку.

18 травня набуває чинності закон про посилення мобілізації в Україні. Згідно з ним, військовозобов'язані українці віком від 18 до 60 років мають оновити дані в ТЦК. Однак цей документ не передбачає штрафів.

Теги по теме
Верховная Рада Закон штраф
Источник материала
Поделиться сюжетом