Страсна п‘ятниця: що категорично не можна робити
Страсна п‘ятниця: що категорично не можна робити

Страсна п‘ятниця: що категорично не можна робити

П’ятниця вважається кульмінаційним днем Страсного тижня і всього Великого посту. У цей день християни згадують жертовну смерть Ісуса і проводять у скорботі за ним. Поширюються на Страсну п’ятницю і дуже суворі заборони.

OBOZ.UA поцікавився церковними та народними традиціями. Розповідаємо, чого категорично не можна робити в день Страсної п’ятниці. Якщо коротко, то обмеження тут максимально наближені до святкових, але ще й доповнені жалобою.

Піст

Насамперед вірянам рекомендується у Страсну п’ятницю дотримуватись дуже суворого посту. В ідеалі годиться повністю відмовитись від їжі і обмежитись тільки споживанням води. Допустимий також хліб. Дуже важливо зосередитись на духовному, максимально відкинувши будь-які задоволення.

Однак у більшості регіонів України вважається, що у п’ятницю Страсного тижня можна випікати паски до святкового столу. Вони буцімто мають принести найбільшу користь і довго зберігатись свіжими. Тим, хто займався приготуванням ритуального хліба, годилось перед роботами прочитати "Отче наш" або іншу молитву з проханням про боже благословення. Куштувати страву при цьому, звісно ж, не можна.

Фізична робота

Майже всі види фізичної роботи у Страсну п’ятницю виконувати не рекомендується. Особливо засуджувалось рубання дров та інше використання сокири, будівництво та ремонт, прядіння, вишивання і шиття.

Працювати на землі не варто. Вважається, що будь-які овочі, посаджені у Страсну п’ятницю, дадуть поганий урожай. Крім капусти – її навпаки рекомендувалось висаджувати у свято. Виняток для сільгоспробіт можна зробити, якщо вони приносять задоволення або є терміновими.

Будь-яке прибирання та прання потрібно було завершити у Чистий четвер. Побутові клопоти після цього дня є небажаними.

Розваги

Страсна п’ятниця є найбільш скорботним днем християнського календаря. Тому цього дня заборонені будь-які веселощі. Не можна співати та танцювати, організовувати та відвідувати розважальні заходи, бажано утриматись від жартів та сміху. Стриманість – ось головне правило поведінки цього дня.

Бажано присвятити його молитві, роздумам про душу та покаянню. Вірянам рекомендується у Страсну п’ятницю відвідати церкву. У храмах цього дня виносять плащаницю. До речі, лише після відвідання відповідної служби вірянам дозволяється щось поїсти.

Раніше OBOZ.UA розповідав, чи можна напередодні Великодня саджати картоплю.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом