Сусіди на Тернопільщині будують будинок для військового, що втратив ноги на війні
Сусіди на Тернопільщині будують будинок для військового, що втратив ноги на війні

Сусіди на Тернопільщині будують будинок для військового, що втратив ноги на війні

Односельчани не залишили свого героя напризволяще. На знак вдячності за службу та захист країни від окупантів вони вирішили добудувати його будинок.

Бойовий шлях воїна

Степана Коцюбу мобілізували в його рідному Виноградині у травні 2023 року. Працівники ТЦК вручили йому повістку біля сільської крамниці, з ними він і поїхав проходити військово-лікарську комісію. Служив Степан у 10 окремій гірсько-штурмовій бригаді.

Перше поранення військовий отримав у червні того самого року, після чого продовжив службу. Друге поранення він отримав 7 лютого на Куп’янському напрямку. Противник там зосередив велику кількість особового складу та техніки.

Ми тримали оборону, а коли потрібно було, то виносили хлопців з місця бою. 7 лютого прилетів снаряд у бліндаж, осколками посікло ноги. Влетіло в ноги. На правій нозі м’яз нижче коліна розірвало, добре, що побратими мене винесли, допомогли. Я теж не раз виносив поранених і не тільки,
– розповідає Степан Коцюба.

Степан втратив обидві ноги вище колін, зазнав складного перелому лівої руки. Осколки влучили йому в спину, голову та розірвали внутрішні органи. Його фізичний і морально-психологічний стан тоді був важким. Зараз же Коцюба проходить реабілітацію та чекає на протезування обох ніг і операцію на руці, після чого потрібно буде навчитися ходити на протезах.

Вдячність та допомога односельчан

Староста Зозулинців і Виноградного Надія Мандзюк живе поруч з недобудованим будинком, який почали зводити ще батьки його батька. Незавершене будівництво руйнувалось з кожним роком дедалі більше. Коли староста дізналась про важке поранення односельця, то вирішила, що потрібно підтримати пораненого Степана не лише словами.

Ми зорганізувалися цілим селом. 9 березня всі прийшли – і почались роботи. Викопали криницю, кинули труби для питної води, підвели кабель. Тут абсолютно нічого не було. Я з упевненістю кажу, що мої люди найкращі. Щодня працюють чоловіки, вони вже поважного віку, бо багато хлопців на війні,
– говорить Надія Мандзюк.

У будинку вже встановили вікна, провели електрику та під'єднують до газу. Одні з дверей в будинку купили вчителі з Зозулинців. Крім того, селяни зробили ще й альтернативне опалення – зробили піч, яка обігріває дві кімнати і коридор. Роботи, за словами старости, виконують за бюджетні гроші та пожертви. Вже зібрали майже 200 тисяч гривень. До повернення Степана додому планують зробити будинок "під ключ", разом з меблями.

Важкопоранений військовий Шумей заговорив

  • Раніше ми писали про українського військовослужбовця Віталія Шумея, якого після важкого поранення голови постійно доглядає батько. Тепер військовий вперше після поранення зміг самостійно повноцінно заговорити.
  • Хорошу звістку повідомила волонтерка Ірина Тимофеєва 18 квітня. За її словами, Віталій Шумей вже приблизно тиждень говорить та усвідомлено складає слова.
  • Важке поранення уламком снаряда командир ЗРК Віталій Шумей отримав у серпні 2022 року під Авдіївкою. Переломи черепа були з обох сторін. Він втратив здатність пересуватися, говорити та самостійно їсти. З того часу Віталій вже переніс три операції на голові.
  • У березні 2023 року у супроводі батька, Сергія Шумея, військовий поїхав до іспанського університетського госпіталю Інституту Гуттманна у Барселоні. Це найбільший у Європі центр нейрореабілітації. Назад, до України вони повернулись в листопаді 2023 року.
Теги по теме
Новости Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом