20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Що це таке": Коваленко розкритикував російські вогнеметні системи і ТОС-3 "Дракон"
"Що це таке": Коваленко розкритикував російські вогнеметні системи і ТОС-3 "Дракон"

"Що це таке": Коваленко розкритикував російські вогнеметні системи і ТОС-3 "Дракон"

У РФ зараз працюють над ТОС-3 "Дракон", яка є спробою схрестити ТОС-1 та ТОС-2. Загалом комплекс не відрізняється ефективністю та точністю.

Російська армія створила вже третю ітерацію важких вогнеметних систем. Політично-військовий оглядач "Інформаційного спротиву" Олександр Коваленко розповів, чому це погані зразки озброєння.

Нещодавно німецьке видання Welt опублікувало статтю про ТОС-3 "Дракон", який вміє запускати термобаричні ракети з великою руйнівною силою. Сам ТОС-3 називають зброєю прориву, якому не можуть протистояти бункери та міська забудова, а дальність вогню до 15 км нібито робить установку невразливою для FPV-дронів. Коваленко зауважує, що він займається темою важких вогнеметних систем вже не перший рік. І одразу вказує, що, запускаються не ракети, а снаряди. Так само він наводить аргументи, чому важка вогнеметна система — це не успішна система.

Серія ТОС дійсно руйнівна через термобаричні реактивні системи МО.1.01.04М, які ніколи не позиціювалися як бетонобійні. Через пропорцію маси та вибухового ефекту термобаричний снаряд є другими за потужністю після ядерної зброї. Проте в усьому іншому установки мають лише мінуси.

ТОС-1 "Солнцепек"

До мінусів відноситься мала дальність ураження, що робить установку саму вразливою до артилерійського вогню. Низька точність, а також складно реалізувати прорив на ефективній відстані у 5-6 км без загрози бути знищеною чи захопленою. Українські військові на початку повномасштабної війни неодноразово захоплювали "Солнцепеки".

ТОС-1А "Солнцепек"

ТОС-2 "Тосочка"

"Тосочка" отримала боєприпаси нового типу з дальністю до 20 км, але збільшення дальності було досягнуто шляхом зменшення маси боєголовки й зменшенням калібру. Втратилася уніфікація боєприпасів й зʼявлялася потреба у новій виробничій лінії. Однак окрім цього знизилася точність, що вимагало використання артилерійського далекоміра 1Д14. Він дозволяв наводитися тільки у режимі прямого наведення. Зараз його заміняють.

ТОС-2 "Тосочка"
Фото: topwar.ru

ТОС-2 базується вже не на шасі танка Т-72 чи Т-90, а на базі вантажівки. Це робить її вразливою на бездоріжжі.

ТОС-3 "Дракон"

ТОС-3 — це спроба схрестити ТОС-1 та ТОС-2. Від "Солнцепека" взяли шасі (Т-72 чи Т-90) й поставили пускову установку від "Тосочки". Також заявляється про боротьбу з FPV за допомогою комплексу РЕБ, системи "Лорандит" або Harpy Pro 120W.

Ілюстративне зображення

"З іншого боку, а хто скасував боротьбу з ТОС-1 ствольною та реактивною артилерією? На FPV світ клином зійшовся? Ствольна арта, що б'є високоточно на 30 км і більше, не засіб контрбатарейної боротьби? Головне насичення ЛБЗ, боєкомплект і синхронізація дій… Якось так", — резюмує Коваленко.

Нагадаємо, в лютому ЗМІ писали, що РФ почала працювати надновою вогнеметною системою ТОС-3 "Дракон".

4 березня Коваленко писав, чому "Тосочка" невдала розробка.

Источник материала
Поделиться сюжетом