Обмінники помітно переписали курс долара, у банках ситуація інша: скільки коштує валюта
Обмінники помітно переписали курс долара, у банках ситуація інша: скільки коштує валюта

Обмінники помітно переписали курс долара, у банках ситуація інша: скільки коштує валюта

Курс долара в Україні помітно збільшився в обмінниках, але не змінився у банках. Так, у п'ятницю, 2 травня, небанківські обмінники пропонують долар у середньому по 39,56/39,89 грн (купівля/продаж). У покупці це на 34 коп. дорожче, ніж днем раніше, а у продажу курс виріс лише на 4 коп.

Про це свідчать дані моніторингу. Водночас у банках вартість готівкового долара встановилася у діапазоні 39,4/39,9 грн, тобто на вчорашньому рівні. За тиждень "банківський" долар подешевшав на 5 копійок, а за місяць подорожчав на 35-40 копійок.

Курс євро в банках за останню добу також не змінився. На готівковому ринку євро купують за 42,3 грн, а продають за 42,9 грн.

У свою чергу Національний банк України ( НБУ ) на 3 травня розрахував офіційну вартість долара на рівні 39,53 грн. Це:

  • на 11 коп. дешевше, ніж було у четвер, 2 травня;
  • на 30 коп. вище, ніж тижнем раніше;
  • на 26 коп. нижче за історичний рекорд (39,79 грн/дол., було встановлено 22 квітня 2024 року).

На чорному ринку, тобто в приватних оголошеннях про купівлю-продаж валюти, курс долара тримається помітно вище банківського в купівлі, але нижче у продажу. Так, американську валюту "з рук" 2 травня пропонують за ціною 39,74/39,84 грн (купівля/продаж).

У найбільших комерційних банках курс долара у продажу встановився у діапазоні 39,89-39,95 грн. Купують долар за 38,85-39,35 грн.

Курси в таблиці взяті з сайтів банків і можуть відрізнятись від фактичної вартості валюти в касах – фінустанови іноді знімають додаткові комісії. Дізнатися точний обмінний курс долара можна, звернувшись до кол-центру конкретного банку.

Курс долара до гривні: що буде наступного тижня

У банківському секторі очікують невеликі коливання курсу готівкового долара – причому як у банках, так і в обмінниках. За прогнозом начальника департаменту казначейства Глобус Банку Тараса Лєсового, з 6 по 12 травня вартість американської валюти в них перебуватиме в межах 39-41 грн/долар.

"Наступного тижня на валютному ринку слід очікувати досить спокійну ситуацію, адже головний фактор потенційної нервозності вже усунений - США прийняли пакет допомоги на 61 млрд доларів, з яких понад 9 млрд доларів буде спрямовано на економічну підтримку України. Отже, головне побоювання в недоотриманні макрофінансової допомоги у 2024 році фактично усунено", – повідомив банкір.

При цьому він підкреслив: незважаючи на те, що після недавнього ситуативного зростання курсу долара "за 40 грн" той знизився, американська валюта все одно коштує дорожче за 39 грн. "Тому варто говорити про те, що на тлі контрольованої девальвації, яка у місячному вимірі досить незначна, курс долара вже не опуститься нижче (цього значення. – Ред.)", – резюмував Лєсовий.

Як повідомляв OBOZ.UA, інвестиційна група ICU погіршила прогноз зростання економіки України на 2024 рік, але водночас покращила прогноз інфляції. Прогноз курсу долара на кінець 2024 року погіршився.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом