Один із найбільших банків згорне роботу в Росії: гендиректор назвав дату
Один із найбільших банків згорне роботу в Росії: гендиректор назвав дату

Один із найбільших банків згорне роботу в Росії: гендиректор назвав дату

Наприкінці 2024 року Raiffeisen Bank International (RBI) почне суттєве скорочення свого бізнесу в Росії. Відповідний розпорядження банківська група отримала від Європейського центрального банку (ЄЦБ). "Райффайзен Банк" входить до десятки найбільших банк РФ за розміром активів.

Про це глава RBI Йохан Штробль заявив у ході конференц-дзвінка з аналітиками, повідомляють росЗМІ. Він уточнив, що скорочення операцій розпочнеться у третьому кварталі року.

"Є очікування, що імплементація розпочнеться у третьому кварталі, навряд чи раніше. Зараз ми складаємо план і аналізуємо, що можна зробити і що доведеться зробити. Потім оцінимо, який ефект це вплине на результати за рік", – заявив Штробль.

При цьому він пояснив, що скорочення бізнесу в РФ передбачає майже повну зупинку кредитування – банк не видаватиме нових кредитів "за кількома винятками" і чекатиме на погашення вже виданих позик.

Як повідомлялося, Raiffeisen Bank International оголосила про намір згорнути діяльність у Росії ще спочатку повномасштабного нападу РФ на Україну. Через рік група повідомила, що розглядає два сценарії виходу з російського ринку – продаж "дочки" або виведення активу зі складу групи.

Штробль назвав продаж російського бізнесу "найшвидшим і прозорішим" способом виходу з ринку. За останні два роки групі надходили заяви про зацікавленість багатьох російських та іноземних партнерів, додав він.

Крім того, влада Австрії закликала Raiffeisen Bank International відмовитися від купівлі його російською "дочкою" частки в будівельній групі Strabag, пов'язаної з путінським мільярдером Олегом Дерипаскою. Сума угоди оцінюється у 1,5 млрд євро. Отримані акції хотіли передати материнській компанії як дивіденди, щоб зберегти їх як довгострокову інвестицію. Джерело Reuters повідомило, що представники Центрального банку Австрії застерегли RBI, що у відповідь на цю угоду США можуть накласти на банк санкції.

Раніше OBOZ.UA повідомляв про тиск, який Австрія надає Україні, щоб Raiffeisen Bank виключили зі списку спонсорів війни в обмін на нові санкції проти РФ. А якщо ні, то австрійський уряд міг би проголосувати проти 12-го пакету санкцій Європейського Союзу проти Росії.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом