19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Світло, вода та газ: скільки доведеться платити за комуналку у травні
Світло, вода та газ: скільки доведеться платити за комуналку у травні

Світло, вода та газ: скільки доведеться платити за комуналку у травні

Світло, вода та газ: скільки доведеться платити за комуналку у травні

Тарифи залишитися на рівні квітня.

Попри війну, українці мають своєчасно здійснювати оплату комунальних послуг. Зокрема, необхідно платити за газ, електроенергію та воду.

Яким буде тариф на світло з 1 травня

В Україні з літа 2023 року діє єдиний тариф на електроенергію на рівні 2,64 грн за кВт·год, незалежно від обсягу споживання. Тому така вартість збережеться і в травні.

Але голова комітету Верховної Ради з питань енергетики Олексій Кучеренко не виключив, що українцям доведеться платити за світло за собівартістю, оскільки енергетична інфраструктура потребує відновлення після ракетних атак ворога.

Він пояснив, що за розрахунками, собівартість електроенергії становить – 3,5 грн, тоді як нинішній тариф складає 2,64 грн. Така ситуація виникла через те, що підприємства «Енергоатом» та «Укргідроенерго» стикаються з систематичними руйнуванням своїх об'єктів з боку Росії.

Скільки треба платити за газ у травні

Тариф на газ для населення у травні не підвищився. Залежно від постачальника, вартість кубометра блакитного палива становить від 7,70 до 9,99 грн.

Ці тарифи діятимуть принаймні до кінця квітня 2025 року. Але два невеликих постачальники («Еру Людям» і «Галнафтогаз») на своїх сайтах як кінцеву дату дії річної ціни вказали серпень 2024 року.

Слід зазначити, що близько 98% побутових споживачів газу зараз є клієнтами Газопостачальної компанії «Нафтогаз України». Для них природний газ відпускається за гарантованою ціною 7,96 грн за кубометр, яка діятиме щонайменше до кінця квітня 2025 року.

Тариф на воду з 1 травня

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не встановлювала нові ціни на воду з 1 травня, пише видання Факти ICTV.

Але слід враховувати, що тарифи на воду для кожного водоканалу можуть відрізнятися, оскільки залежать від доступу до водних ресурсів, вартості електроенергії, реагентів.

Тому детальну інформацію щодо тарифів на воду слід з’ясовувати у постачальників.

Нагадаємо, що колишній голова Ради НБУ, академік Національної академії наук України Богдан Данилишин повідомив, що підвищення тарифів на світло стимулюватиме інфляцію.

Источник материала
Поделиться сюжетом