"Це реально велика біда": експерт сказав, коли українці зможуть відчути дефіцит електроенергії. Відео
"Це реально велика біда": експерт сказав, коли українці зможуть відчути дефіцит електроенергії. Відео

"Це реально велика біда": експерт сказав, коли українці зможуть відчути дефіцит електроенергії. Відео

Через російські атаки в Україні було пошкоджено або зруйновано чимало обʼєктів енергетики. Наслідком цього стало те, що українці вже зараз відчувають дефіцит електроенергії, а влітку ситуація стане ще складнішою.

Так, уже зараз обмежені промислові споживачі в багатьох регіонах. Також діють обмеження електроенергії в Харкові та Одеській області. Про це у випуску OBOZ.Talk сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Це реально велика біда. На жаль, це відбувається в той момент, коли споживання по року є найнижчим. Зараз найнижче споживання і влітку воно зростатиме через те, що буде більше охолодження, буде більше кондиціонування і, безумовно, буде зростання споживання. Це традиційно відбувається кожного року. І це збільшить дефіцит. І це збільшить необхідність обмежувати споживачів", – зазначив він.

Харченко прогнозує, що цього літа без обмеження споживачів на рівні приватних домогосподарств обійтися не вийде. А от що буде взимку з відключеннями світла, за його словами, прогнозувати ще рано, адже є дуже багато сценаріїв, як можуть розвиватися бойові дії. Точно відомо лише те, що ворог, безперечно, продовжить атакувати наші енергообʼєкти.

На думку експерта, протягом щонайменше трьох опалювальних сезонів Україна буде дуже обмежена в генераційних потужностях. Нам просто фізично не вистачить можливості покрити все споживання.

"Це знов таки буде означати, що в нас будуть обмеження. Це ще раз не буде мегакатастрофою, але обмеження на 2-3 години, на жаль, наступні щонайменше 2 роки будуть практично нормальною справою. Особливо, повторююся, в вечірні та ранкові пікові години, між 19 і 22, і зранку, між 7-9, обмеження будуть траплятися", – каже Харченко.

Директор Центру досліджень енергетики додав, що зараз важливим питанням є те, як швидко Україна зможе оновити обʼєкти вугільної і гідрогенерації електроенергії. Зараз йде процес пошуку обладнання та шляхів прискорення ремонтів.

"А з іншого боку, ми маємо встановлювати додаткові потужності, і встановлювати розподілену генерацію малої потужності, про яку останнім часом багато говорять енергетики. І від того, як успішно ми цю частину вправи будемо виконувати, теж буде залежати зима. Причому не одна зима, а наступні щонайменше 2-3 зими", – додав експерт.

Як повідомляв OBOZ.UA, у Комітеті Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг прогнозують складну ситуацію з енергозабезпеченням українців взимку. Причина – ускладнення загальної ситуації у системі через російські обстріли. Вихід там бачать у підвищенні тарифу на світло для населення – стверджується, що це допоможе провести ремонти пошкодженого обладнання.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом