Генератори треба використовувати по-іншому: експерт порадив, як краще підготуватися до наступної зими. Відео
Генератори треба використовувати по-іншому: експерт порадив, як краще підготуватися до наступної зими. Відео

Генератори треба використовувати по-іншому: експерт порадив, як краще підготуватися до наступної зими. Відео

Взимку на українців можуть чекати нові відключення світла, до яких варто готуватися вже зараз. Зокрема, варто замислитися про придбання генераторів – це стосується і мешканців багатоповерхівок, проте встановлювати в квартирах і на балконах їх не варто.

Про це у випуску OBOZ.Talk сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Він зазначив, що генератор в квартирі – це шлях дуже небезпечний, тому краще використати його для підтримки роботи насосів.

Вони забезпечують подачу води і тепла в багатоповерховому будинку або в кожному окремому підʼїзді. "Подбати про те, щоб ці насоси були обладнані генераторами і працювали, коли буде загальне відключення – це дуже важливо", – каже Харченко.

"Навіть коли обмежують споживачів приватних, інфраструктура все одно працює. Тепло працює, вода подається, каналізація працює. Але, на жаль, якщо насоси в будинку відключилися, бо вони так само під'єднані до загальної мережі, то у вас в квартирі немає води, і вам дуже некомфортно, якщо це сталося взимку, знов таки будинок починає охолоджуватися. Він не замерзне, але це некомфортно", – пояснив він.

Якщо ж заздалегідь подбати про те, щоб на ці насоси поставити генератори і забезпечити їх паливом, у будинку буде значно комфортніше, навіть у разі відключень світла.

За словами Харченка, зараз ціни на такі генератори доволі комфортні. Простіше їх буде придбати тим, хто є в ОСББ – у такому разі питання про оснащення будинку таким резервним живленням треба ставити саме перед ним. А якщо ОСББ немає, тоді треба або тиснути на управляючу компанію тиснути, або кооперуватися з сусідами, аби придбати і встановити генератор.

Крім генераторів, жителям квартир варто подбати про певний запас акумуляторів, аби мати світло та зв'язок в період відключень.

Як повідомляв OBOZ.UA, через російські атаки в Україні було пошкоджено або зруйновано чимало обʼєктів енергетики. Наслідком цього стало те, що українці вже зараз відчувають дефіцит електроенергії, а влітку ситуація стане ще складнішою.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом