Конгресмена у США звинуватили у хабарництві по статті про іноагентів
Конгресмена у США звинуватили у хабарництві по статті про іноагентів

Конгресмена у США звинуватили у хабарництві по статті про іноагентів

Техаський конгресмен-демократ Генрі Куельяр та його дружина офіційно звинувачені у отриманні 600 тисяч доларів США у якості хабара. Про звинувачення законодавця повідомило міністерство юстиції США, яке уточнило, що конгресмена звинувачено згідно зі статтею про іноземний вплив та іноземних агентів.

Стверджується, що подружжя незаконно отримувало гроші від азербайджанської державної нафтової компанії та мексиканського банку. Щоправда, техаський демократ відкидає всі звинувачення.

Подружжя було заарештовано і звільнено під заставу (яка виявилася у шість разів меншою за загальну суму хабарів) після першого допиту судом у Х'юстоні. Якщо їх визнають винними, їм загрожує десятиліття в'язниці.

Чоловіка і його жінку звинувачують окремо у змові, хабарництві, шахрайстві, відмиванні грошей і порушенні заборони діяти у якості агента іноземної організації. Остання заборона стосується лише пана Куельяра, оскількі він є законодавцем.

Згідно з обвинуваченням, пан Куельяр погодився вплинути на зовнішню політику США на користь Азербайджану та вжити заходів, вигідних банку зі штаб-квартирою в Мехіко, включаючи зміни до законів про відмивання грошей. Хабарі відмивалися з 2014 по 2021 роки через серію фіктивних консалтингових контрактів, посередників і підставних компаній, якими володіє Імельда Куельяр, 67-річна жінка конгресмена.

Відмиті гроші подружжя Куельярів вже витратило "на погашення низки боргів і на покупки для сім'ї".

Лідер демократів в Палаті представників заявив, що пан Куельяр піде у відпустку зі своєї посади в комітеті з внутрішньої безпеки, поки триває суд. У свою чергу звинувачений конгресмен пообіцяв продовжувати власну кампанію за переобрання в листопаді.

Американський закон про іноагентів та іноземний вплив вважається найсуворішим серед аналогічних законів інших країн.

Як повідомляв OBOZ.UA, у Грузії тривають протести проти закону про іноагентів.

Між іншим, на цих акціях вже затримали колишнього грузинського міністра з питань євроінтеграції Алексі Петріашвілі. Його звинувачують в дрібному хуліганстві та непокорі поліції.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом