Новий тариф на електроенергію: як підвищать вартість кВт*год та коли
Новий тариф на електроенергію: як підвищать вартість кВт*год та коли

Новий тариф на електроенергію: як підвищать вартість кВт*год та коли

В Україні тариф на електроенергіюможуть підвищити вже з 1 червня. До цього періоду за кожну кВт*год треба буде платити 2,64 грн. Влітку ж ціна може за різницим сценаріми досягти близько 3-3,5 грн. 

Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA. Уряд продовжи діючий тариф до кінця травня. Цей час потрібен в тому числі і для того, щоб оцінити стан в енергетиці та порахувати, який ресурс необхіден для проведення ремонтних робіт. 

Чи будуть відключення світла?

Ситуація в енергетиці однозначно буде вкрай складною влітку. Коли через потепління відбуватимуться наступні піки споживання. Необхідність ввведення графіків відключення залежатиме від цілої низки факторів: яку кількість ТЕС вдасться відновити та запустити, наскільки успішними будуть наступні атаки РФ на енергосистему. Вже зараз Україна залучає екстренну допомогу від країн ЄС. 

Влітку, цілком можливо, "Укренерго" знову доведеться використовувати графіки стабілізаційних відключень електроенергії. 

Яким буде новий тариф на електроенергію?

Остаточне рішення не ухвалено, однак в уряді розглядають кілька варіантів. Наприклад, в профільному комітеті Ради звучала пропозиція для великих споживачів підняти тариф до рівня собівартості генерації і доставки (а це вже може бути більше 3,5 грн за кВт*год). Тут є проблема з тим, кого можна вважати великими споживачами. З однієї сторони, власники великих будинків дійсно витрачають на освітлення, численні електроприбори, теплу підлогу, роботу насосів, котлів значно більше, ніж мешканці. Але водночас мешканці багатоповерхівок без газу також витрачають велику кількість електроенергії особливо в зимовий період. 

Другий варіант підвищення тарифу: підняти ціну для всіх споживачів до рівня близько 3 грн за кВт*год. Сутттєвого зростання ціни ймовірно не будет. 

Як раніше писав OBOZ.UA, Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг заявляє, що жодних робіт щодо підвищення тарифу на електроенергію у травні не проводять. При цьому рішення має ухвалювати уряд, а не Нацкомісія.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом