Тиждень після Великодня: три заборони, які не можна порушувати у Світлу седмицю
Тиждень після Великодня: три заборони, які не можна порушувати у Світлу седмицю

Тиждень після Великодня: три заборони, які не можна порушувати у Світлу седмицю

Що не можна робити тиждень після Великодня. Важливі прикмети і заборони, які не можна порушувати.

З 5 травня, церква відзначає Великодній тиждень. У народному календарі - Світла седмиця. Як повідомляє Главред, Світлу седмицю у 2024 році відзначатимуть з 5 по 11 травня. У цей період немає посту і можна не дотримуватися його навіть готуючись до Причастя.

Світла седмиця - що можна робити

Поливальний понеділок

6 травня можна починати ходити в гості. Першими в дім потрібно зайти чоловікам. У гості потрібно взяти з собою великодні яйця, паски та символічні подарунки. У предків існував звичай - хлопці поливали дівчат водою, а ті дарували їм крашанки.

Вівторок Світлого тижня

7 травня також можна ходити в гості навіть жінкам. Великодні паски несуть усіма родинами. Цей день також називають "хороводницею". Це пов'язано з тим, що дівчата починали водити хороводи, які могли тривати вечорами до Трійці.

Середа Світлого тижня

Цього дня, 8 травня, можна влаштовувати гучні гуляння і веселитися. Дівчата продовжували водити хороводи і гуляли великими компаніями.

Четвер Світлого тижня

9 травня називають Великоднем мертвих. Вважається, що саме в цей день свято Великодня досягає потойбічного світу і померлі можуть приєднатися до святкування з живими. Цього дня потрібно зайнятися прибиранням могил на кладовищах напередодні Проводів.

Також, починаючи з четверга, можна починати влаштовувати оглядини, придивлятися собі наречених і наречених.

П'ятниця Світлого тижня

Цього дня, 10 травня, відзначають свято ікони Божої Матері "Живоносне джерело". У храмах здійснюють мале водосвяття. Предки вважали, що дівчатам варто вмитися крижаною водою, яка допоможе залишатися здоровою весь рік.

Субота Світлого тижня

Цього дня, 11 травня, потрібно постаратися весело і шумно провести час. Можна відвідувати родичів і відпочивати. Також господині можуть починати приступати до домашньої роботи.

Неділя Світлого тижня

Цей день ще називають Червоною гіркою і першим днем поминального Томиного (Радоницького) тижня. Цього дня не можна сидіти вдома незаміжнім дівчатам і самотнім хлопцям. Це вважається поганою прикметою. Потрібно проводжати Великдень, проводити обряди зустрічі весни, масові гуляння.

Що не можна робити у Світлу седмицю

Що варто враховувати читачеві

Цей матеріал - ознайомчого характеру, його не слід сприймати як вказівку до дії або абсолютну істину. Астрологія, ворожіння, екстрасенсорика, тарологія, мольфарство, феншуй і нумерологія не є академічними науками, їхні положення та твердження не можна перевірити чи підтвердити науковими методами. Це ж стосується різних тестів, характеристики людини за ім'ям і подібного. Крім того, прогнози та гороскопи не завжди збуваються, а збіги можуть бути випадковими.

Вас також зацікавить:

Источник материала
Поделиться сюжетом