Церковне свято 6 травня: що категорично заборонено робити у Світлий понеділок
Церковне свято 6 травня: що категорично заборонено робити у Світлий понеділок

Церковне свято 6 травня: що категорично заборонено робити у Світлий понеділок

Що не можна робити у Світлий понеділок - Главред зібрав корисну інформацію про релігійне свято, яке відзначають 6 травня.

Свято 6 травня має важливе духовне значення для кожного: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити у Світлий понеділок та на праведного Іова Почаївського.

Яке свято 6 травня

В Україні та світі 6 травня відзначають такі свята:

Церковне свято 6 травня

За новим церковним календарем, 6 травня в Україні відзначають Світлий понеділок та вшановують пам'ять праведного Іова Почаївського.

Поливаний понеділок традиційно святкують на початку першого тижня після Великодня. Здавна у цей день наші пращури, ще до приходу християнства, адже вважали, що поливаний понеділок допоможе духовно очиститись. Обливання водою у цей день вважалося не тільки фізичним очищенням, а й духовним. Давні предки гадали, що саме у понеділок після Великодня вона набуває цілющих властивостей.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Чого не можна робити у Світлий понеділок

День Ангела 6 травня

3 травня свої іменини відзначають власники таких імен як Василь, Денис, Іван, Іларіон, Сава, Ян.

Більше цікавих новин:

Источник материала
Поделиться сюжетом