19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
США припинили постачання зброї Ізраїлю: Нетаньягу вже відреагував
США припинили постачання зброї Ізраїлю: Нетаньягу вже відреагував

США припинили постачання зброї Ізраїлю: Нетаньягу вже відреагував

Американські урядовці офіційно не підтвердили відмову в постачанні снарядів Ізраїлю. Прем'єр-міністр країни Беньямін Нетаньягу виступив з заявою про готовність воювати з ХАМАС на самоті.

Уряд США міг припинити постачання зброї та боєприпасів в Ізраїль після того, як стало відомо про продовження спецоперації проти бойовиків ХАМАС на півдні сектора Гази у місті Рафах. Після цього з'явився виступ прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу на меморіалі Голокосту "Яд Вашем". Політик згадав про уроки, які винесли ізраїльтяни з минулого, і про намір не повторити помилок. Про ситуацію, яка слалась навколо ХАМАС та США, розповіли на порталі Axios.

Журналіст Барак Равід з посиланням на власні джерела повідомив про рішення США щодо припинення постачання боєприпасів Ізраїлю. Про це він дізнався від двох неназваних чиновників з ізраїльського уряду. При цьому офіційних коментарів американських урядовців немає, зазначили на порталі. Зокрема, мовчать у Білому домі, у Міністерстві оборони США. Також на подію офіційно не відреагували у офісі прем'єр-міністра Ізраїлю.

Водночас з'явилась заява Нетаньягу, озвучена на урочистостях у День пам'яті жертв Голокосту. Політик згадав минулі роки, коли загинуло багато євреїв внаслідок того, що деякі західні лідери "стояли осторонь". З історичних подій ізраїльтяни винесли два висновки.

Перший урок — "якщо ми самі не захищатимемося, нас ніхто не захистить", сказав прем'єр-міністр. Після цього відсумував, що Ізраїль, якщо доведеться, буде боротись з ворогами на самоті.

"Якщо нам потрібно буде воювати одним, ми будемо одні", — сказав він.

Зазначимо, у секторі Гази Армія оборони Ізраїлю підійшла до міста Рафах у південній частині анклаву. Очікується, що незабаром ізраїльтяни підуть у наступ на залишки бойовиків ХАМАС, які там перебувають. Про те, що готується активізація, свідчать листівки, які розкидаються серед місцевого населення, написали на порталі The Times of Israel. Крім того, раніше було відомо про план тимчасового перемир'я з бойовиками, під час якого планували обміняти терористів на полонених ізраїльських військових. Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант у суботу 4 травня заявив, що не бачить ознак наміру ХАМАС відпустити заручників, зазначили журналісти Axios.

Тим часом раніше у Ізраїлі побував Державний секретар Ентоні Блінкен, який повідомив, що США заперечують проти продовження спецоперації у Рафах. Водночас у США відбулись пропалестинські заворушення у студентських кампусах, а у ЗМІ з'явились припущення, що нинішній президент Джо Байден може відмовитись від президентських перегонів.

Теги по теме
война Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом