19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Заочні штрафи за ухилення від мобілізації: за яких умов українців можуть покарати
Заочні штрафи за ухилення від мобілізації: за яких умов українців можуть покарати

Заочні штрафи за ухилення від мобілізації: за яких умов українців можуть покарати

Військовозобов'язаний, який став студентом, має сім днів, щоб повідомити про це військкомат. Якщо він цього не зробить — ризикує отримати штраф до 25 тисяч гривень.

Територіальні центри комплектування (ТЦК та СП) отримають право виписувати заочні штрафи за ухилення від мобілізації. Як підставу для штрафу вони зможуть використати штамп на поштовому відправленні, яке не отримав потенційний порушник. Про особливості нового законопроєкту про посилення мобілізації розповіли на порталі "Судово-юридичної газети" (СЮГ).

На порталі нагадали, що у Верховній Раді планують розглянути законопроєкт №10379, у якому ідеться про низку змін до Кодексу з адміністративних правопорушень (КУпАП). Зміни стосуються ст. 210 (про військовий облік) та ст. 210-1 (про мобілізацію та мобілізаційну підготовку). Новація зачепить громадян, які не оновили дані у ТЦК або не проживають за вказаними адресами.

Штрафи для ухилянтів — що таке заочне покарання

Для того, щоб оформити заочне покарання, у військкомів має бути документ з відміткою про вручення виклику у ТЦК. На СЮГ пояснили, що підпис та особисту присутність може замінити відмітка, поставлена на пошті. Наприклад, можливий випадок: військовозобов'язаний надав ТЦК якусь адресу, потім на цю адресу прийшов виклик у військкомат, але людині цей виклик не змогли вручити (через невірну адресу, наприклад). Тоді пошта проставляє на відправленні дату, коли не змогла цього зробити.

"День проставлення у поштовому повідомленні відмітки про неможливість вручення можуть також вважати підтвердженням отримання особою виклику", — ідеться на порталі.

Штрафи для ухилянтів — особливості покарання за ухилення від мобілізації

Урядовці, які ініціювали законопроєкт №10379, вказали, що для оформлення штрафів за порушення мобілізації військкоми будуть виписувати постанови, а не протоколи. Щоб оформити протокол, потрібна була присутність громадянина-порушника, наголосили автори СЮГ. Для оформлення постанови про штраф очна присутність людини не потрібна, тобто його будуть виписувати заочно.

Які є причини, щоб на військовозобов'язаного наклали штраф за ухилення від мобілізації:

  • якщо людина не оновила військово-облікові дані в ТЦК;
  • якщо нові дані про громадянина не надійшли від державних реєстрів, які підключаються до реєстру військовозобов'язаних "Оберіг";
  • якщо громадянин не з'явився за повісткою;
  • та інше.

Штрафи для ухилянтів — які розміри штрафів

Народні депутати ще не прийняли законопроєкт, у якому ідеться про штрафи за ст. 210 та 210-1 КУпАП. Однак відомо, які покарання запропонували парламентарі:

  • за порушення військового обліку — штраф від 17 до 25,5 тис. грн;
  • за порушення мобілізації — для громадян штраф 17-25,5 тис. грн, для компаній — 34-59,9 тис. грн.

Є деяка можливість не отримати штраф, розповіли на СЮГ. Наприклад, може статись, що громадянин став студентом (тобто отримав право на відстрочку), але не прийшов в ТЦК і не повідомив про це. У такому випадку його можуть оштрафувати. Однак, якщо інформація про новий статус підтягнулась з реєстрів Міносвіти, то штрафу є шанс уникнути.

Зазначимо, раніше Фокус писав, як оцінює новації у штрафах за ухилення від мобілізації народний депутат із фракції "Голос" Андрій Осадчук. Політик заявив, що, на його думку, ТЦК отримали розширені права в покаранні ухилянтів і можуть цим зловживати.

Нагадуємо, 6 травня в Міноборони повідомили, коли в Україні запрацює реєстр військовозобов'язаних "Оберіг". З 18 травня має запрацювати додаток з електронним кабінетом військовозобов'язаних: представники відомства прояснили, які дані туди потрібно внести.

Теги по теме
штраф
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны