19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Майбутнє вже тут: SpaceX Ілона Маска створила скафандр для виходу туристів у відкритий космос. Фото і відео
Майбутнє вже тут: SpaceX Ілона Маска створила скафандр для виходу туристів у відкритий космос. Фото і відео

Майбутнє вже тут: SpaceX Ілона Маска створила скафандр для виходу туристів у відкритий космос. Фото і відео

SpaceX показала, у що будуть одягнені її космічні туристи під час першого в історії приватного виходу в космос у 2024 році. У новому відео компанія детально розповідає про футуристичні особливості скафандра, який буде випробуваний у космосі під час місії Polaris Dawn.

Скафандри аерокосмічного підприємства Ілона Маска поєднують моду та функціональність, пише New Atlas. Цим самим SpaceX розвіює міф про "громіздкі комбінезони із золотими рибками в якості шоломів, які так само легко одягати і використовувати, як і акваланги для мілководного дайвінгу".

Насправді, скафандри – це дуже складні інженерні вироби. Вони різноманітні, і часто їх дійсно важко вдягати і використовувати. Адже це – своєрідний космічний корабель у формі людини, який виконує багато з тих самих функцій, включаючи рухову установку.

Дехто може запитати, навіщо SpaceX випускає новий скафандр, якщо у неї вже є один для використання на капсулі Dragon. Це просто бажання освіжити зовнішній вигляд? Не зовсім.

Наразі використовується костюм для внутрішньокорабельної активності (IVA). Це так би мовити "аварійний костюм". Його функція – захистити пасажирів у разі втрати тиску в салоні. Якщо це трапляється, забрало шолома закривається, костюм перемикається на аварійну систему життєзабезпечення, і його власник залишається живим і чекає, доки повернеться на Землю.

Проблема в тому, що це все, що може зробити скафандр. Під тиском він перетворюється на повітряну кулю у формі людини, і користувач може рухатися лише з великими труднощами. Тканина також не дуже міцна, козирок шолома не витримує прямих сонячних променів, і весь костюм не призначений для захисту користувача за межами капсули.

Оскільки SpaceX планує перший приватний вихід у відкритий космос пізніше цього року в рамках місії Polaris Dawn, приватної місії SpaceX від імені генерального директора Shift4 Payments Джареда Айзекмана, потрібен новий костюм. Він називається скафандром для позашляхової активності (EVA) і по суті є значно оновленою версією скафандрів, які США використовували для місій Apollo, Skylab, Space Shuttle і Міжнародної космічної станції.

Він розроблений таким чином, щоб мати набагато більшу мобільність під тиском, бути менш вразливим до розривів і потертостей, підтримувати комфортну температуру і захищати від мікрометеоритів, а також дозволяти працювати, а не просто забезпечувати аварійний захист.

За словами SpaceX, новий костюм EVA базується на поточній моделі IVA, яку з часом планується замінити. Він зберігає ті самі лінії та облягаючий крій, що є плюсом у тісній капсулі або при проходженні через люки, і не вимагає переобладнання кушетки астронавта. Втім, скафандр масштабується, тож його можна підганяти під різні типи фігур.

У костюмі EVA використовуються нові матеріали, процеси виготовлення та обертові з'єднання, що забезпечують більшу мобільність під тиском і кращий комфорт у здутому стані. Ущільнення, застібки-блискавки та клапани розроблені з високим ступенем резервування на випадок поломки.

Крім того, 3D-друкований шолом має новий забрало з покриттям з оксиду міді та олова, що захищає від сонячних відблисків. Він також містить дисплей і камеру, які в реальному часі надають інформацію про тиск, температуру і відносну вологість в костюмі. Нові терморегулюючі тканини та вогнестійкі матеріали запозичені з міжступеневого простору ракети Falcon та багажника Dragon.

Скафандр EVA вперше полетить на місії "Полярна зоря" через кілька місяців. Капсула Dragon була модифікована таким чином, щоб передній люк відкривався в космосі, і тепер капсула може безпечно розгерметизуватися і знову герметизуватися.

На висоті 700 км двогодинний вихід у відкритий космос відбудеться за участю двох з чотирьох членів екіпажу Polaris Dawn і буде зосереджений на перевірці безпеки і практичності скафандрів, а також спеціальної конструкції, оснащеної ручками і інтерфейсами, призначеними для полегшення виходу і входу в капсулу.

Раніше OBOZ.UA писав про успішний вивід SpaceX космічного корабля з екіпажем туристів на Міжнародну космічну станцію. У космос вирушили чотири чоловіки, у тому числі – перший турецький астронавт.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом