19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українські магазини завалили сиром із Європи: місцеві виробники вже на межі
Українські магазини завалили сиром із Європи: місцеві виробники вже на межі

Українські магазини завалили сиром із Європи: місцеві виробники вже на межі

Україна продовжує нарощувати закупівлю закордонних сирів. Вже третина цього продукту на полицях українських магазинів – імпорт. Така ситуація б'є по українських виробниках, які не можуть конкурувати з європейцями через високу вартість виробництва. Якщо українським сироварам не вдасться наростити експорт, виробництво доведеться згортати.

Про це повідомляє Infagro. "У березні імпорт сиру зріс більш ніж на 40%, а у квітні цей показник може збільшитись ще на 15-20%. Тобто частка європейських сирів вже знову становить близько третини загальної реалізації сирів в Україні", – зазначили аналітики.

Вони уточнили, що частка імпорту на ринку сирів поки все ж менша, ніж була до початку повномасштабної війни. "Це має змусити виробників (в Україні. – Ред.) вживати заходів, щоб утриматися на своєму ж ринку", – додали експерти.

За даними фахівців, нині експорт сиру стає вигіднішим через помірну девальвацію гривні. Але Україна має проблеми з ринками збуту. Наприклад, експорт сирного продукту до Казахстану стрімко падає.

"Українські сирні продукти російські виробники вже практично витіснили з ринку Казахстану. Якщо експорт сирного продукту до Казахстану припиниться, його виробництво доведеться суттєво зменшити", – попереджають експерти.

Раніше аналітики вже зазначали, що в Україні взагалі перестали зростати продажі сиру вітчизняного виробництва. Через це українські виробники змушені продавати свою продукцію з великими знижками.

Акції на сири стають масовими, але деяким сироварам не допомагає і це. "У найближчій перспективі сири не подешевшають, але акції з великими знижками стануть масовими. І навіть цінові знижки врятують не всіх виробників, адже імпорт сиру зріс", – зазначили аналітики.

Вони пояснюють, що європейський сир дуже дешевий, і конкурувати з ним на внутрішньому ринку України вітчизняним виробникам стає дедалі складніше. Через загострення проблем із продажами на внутрішньому ринку українські виробники сирів намагаються нарощувати експорт, але це їм вдається далеко не завжди.

"Експортний продаж напівтвердих сирів у першому кварталі порівняно з аналогічним періодом минулого року впав на 11%. Ще гірше виглядає динаміка експорту напівтвердих сирних продуктів. Їх продаж у першому кварталі скоротився майже на чверть. У перспективі експорт цього товару ще суттєво впаде", – констатували аналітики.

До речі, однією з країн, які активно продають в Україні свій сир, є Польща. "Польського (і не тільки) сиру на полицях магазинів стає дедалі більше. Можливо, саме з розрахунку на постачання в Україну, поточного року виробництво сиру в Польщі зросло більш ніж на 10%", – зазначали раніше аналітики. При цьому наголошується: різниця у збільшенні виробництва в Польщі майже дорівнює загальному виробництву аналогічних сирів в Україні. Що, на думку експертів, має насторожувати вітчизняних сироварів.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні завчасно стартував сезон черешень. В одному з регіонів уже продають ягоди, але ціна ще кусається.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Чи не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом