19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Фейк тижня: «Представникам ЛГБТ-спільноти заборонили бути донорами крові». Огляд дезінформації за 29 квітня — 5 травня 2024 року
Фейк тижня: «Представникам ЛГБТ-спільноти заборонили бути донорами крові». Огляд дезінформації за 29 квітня — 5 травня 2024 року

Фейк тижня: «Представникам ЛГБТ-спільноти заборонили бути донорами крові». Огляд дезінформації за 29 квітня — 5 травня 2024 року

Аналізуємо головні фейки минулого тижня.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 1–7 квітня, 8–14 квітня, 15–21 квітня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 29 квітня по 5 травня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу писали, ніби військові ЗСУ «переховуються» в київських лікарнях і ще брехали, що працівники ТЦК оголошують евакуацію в українських містах і на місці роздають повістки чоловікам.

«Аби не воювати — ті ховаються»

У соцмережах дописували, начебто білоруські добровольці, які воюють у складі Збройних сил України, переховуються «за спинами у дітей» у київських лікарнях, зокрема на вулиці Богатирській, 30 і 32. Таку заяву зробив голова КДБ Білорусі й додав, що на «терористів» чекає «заслужена кара за законами воєнного часу».

Скриншот із виступу глави білоруського КДБ

Так, за адресою вулиця Богатирська, 30 справді розташована Київська міська дитяча клінічна лікарня №1, а на вулиці Богатирській, 32 — Київська міська клінічна шкірно-венерологічна лікарня. Однак немає ознак, що в одному з цих медзакладів перебували військові ЗСУ.

Ба більше, директорка Київської міської дитячої клінічної лікарні №1 Євгенія Григор’єва сказала, що в лікарні не було українських військовослужбовців, а заява голови КДБ Білорусі — це просто брехня.

«Гомосексуальні стосунки — ризикована поведінка»

В українському сегменті соціальних мереж стверджували, ніби представникам ЛГБТ-спільноти заборонили здавати донорську кров. Як «доказ» користувачі наводять дані із сайту Тернопільського обласного центру служби крові щодо протипоказань до донорства. Гомосексуальні стосунки ввели до так званої форми «ризикованої поведінки» й унаслідок чого буцімто «заборонили» таким особам здавати кров.

На офіційному сайті Тернопільського обласного центру служби крові справді опублікована інформація про перелік захворювань, протипоказання до донорства та форми ризикованої поведінки. Серед протипоказань відсутня категорія представників ЛГБТ-спільноти. Хоча у вебархіві збереглася попередня версія сторінки (за 2023 рік), де справді зазначали про заборону донорства через гомосексуальні стосунки.

Скриншот — VoxCheck

Проте стати донором крові представник ЛГБТ-спільноти міг не завжди. Лише у 2021 році цю категорію прибрали з критеріїв протипоказання до донорства. Натомість гомосексуальні стосунки віднесли до форми ризикованої сексуальної поведінки, яка насправді може бути притаманна будь-яким людям.

«Свавільна поведінка працівників ТЦК»

Кремлівські медіа писали, нібито територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) оголосили безплатну евакуацію з Краматорська та Слов’янська, але потім працівники роздали повістки чоловікам на виїзді з цих міст. У дописі автори прикріплюють скриншот з евакуаційними машинами та номером телефону — 050 444 1005.

Скриншот — VoxCheck

Цей номер належить благодійній організації «Добра справа». Організація займається безплатною евакуацією людей із прифронтових територій (Харківської, Донецької, Запорізької, Херсонської областей тощо) до міста Дніпра.

На світлині видно машини з назвою організації. Машини з цими ж наліпками з’являлись у відео, опублікованих на сторінках у соцмережах «Доброї справи».

Тобто саме благодійна організація організовує процес евакуації й про жодні «видачі» повісток не йдеться, це вигадка пропагандистів.

«Сирський пішов у відставку»

Проросійські ресурси поширювали інформацію, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський нібито «подав прохання про відставку», однак в апараті президента відмовилися реєструвати документ відповідним чином. Одначе Сирський буцімто направив його Зеленському «генштабівською спецпоштою».

Скриншот — Центр стратегічних комунікацій

Джерелом цієї інформації є анонімний акаунт у соцмережі Х (колишній твітер), який регулярно поширює проросійські наративи. Та й жодних доказів на підтримку «зрадницьких» тез про нібито відставку Сирського автор не наводить. Зрештою, у жодних офіційних джерелах немає інформації про так звану відставку Сирського. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
пропаганда
Источник материала
Поделиться сюжетом