20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
110-річна жінка назвала просте правило, яке допомогло їй пережити найважчі часи
110-річна жінка назвала просте правило, яке допомогло їй пережити найважчі часи

110-річна жінка назвала просте правило, яке допомогло їй пережити найважчі часи

Йошико Міва вважає, що ключем до довголіття є позитивне мислення, активний спосіб життя, здорове харчування, віра та сімейна підтримка.

110-річна Йошико Міва, яка вважається найстарішою людиною японського походження у США, пережила іспанський грип, велику депресію, Другу світову війну та багато інших випробувань. Попри всі труднощі, жінка дотримується простого правила, яке допомагає встояти у найважчі часи: "Не зупинятися". Детальніше про її історію пише видання Today.

Як представниця другого покоління нісеїв (американців японського походження), Йошико постійно чула вислів "гаман" — терплячість та гідність перед нестерпними випробуваннями, а також фразу "шиката ґа най", що означає "з цим нічого не можна зробити".

Народжена у багатодітній родині жінка змалечку зазнала горя, коли у 1919 році померли її мати та молодший брат. Після цього батько віддав решту своїх нащадків до дитячого будинку. Це не перешкодило Йошико закінчити спочатку середню школу, а в 1936 році й Каліфорнійський університет у Берклі з дипломом у галузі бізнесу. У 1939-му жінка вийшла заміж за Генрі Міва.

110-річна Йошико Міва вважається найстарішою людиною японського походження у США
Фото: Alan Y. Miwa

Під час Другої світової війни довгожителька разом зі своєю родиною була інтернована у таборі Постон, що в Аризоні. Після звільнення у 1945 році американцям японського походження було важко знайти роботу через дискримінацію, тому її чоловік заснував власну справу з вирощування рослин, а сама вона отримала ліцензію медсестри.

Сьогодні, у віці 110 років, Міва має трьох синів, 10 онуків, 20 правнуків і одного праправнука. Вона живе у будинку для людей похилого віку, щотижня робить зачіску та відвідує церковні служби.

Рекордсменка вважає, що ключем до довголіття є позитивне мислення, активний спосіб життя, здорове харчування, віра та сімейна підтримка. Після виходу на пенсію жінка щоранку проходила по 4 милі, захоплюється читанням, ікебаною (складанням композицій з квітів), шиттям, а також реставрацією та оббивкою меблів. Обов’язковий елемент її щоденного раціону — локшина, яку вона полюбила ще в дитячому будинку.

Детальніше про свою долю Йошико розповіла в автобіографії, написаній після завершення письменницьких курсів.

Родичі та друзі Йошико Міви
Фото: Alan Y. Miwa

Нагадаємо, раніше Фокус писав про 114-річну Елізабет Френсіс із Г'юстона, яка поділилася секретом довгого та щасливого життя. Жінка народилася 25 липня 1909 року, за 11 років до надання американкам виборчого права, і пережила дві світові війни, епідемію іспанського грипу 1918 року та пандемію COVID-19.

Також ми розповідали про ветерана Другої світової війни Зана Вайта з американського штату Західна Вірджинія, якому нещодавно виповнилося 100 років. Навіть у такому солідному віці чоловік майже щодня снідає та п’є улюблену каву в місцевому McDonald’s. Саме там він і відсвяткував свій ювілей разом із групою друзів і персоналом.

Теги по теме
фото Япония
Источник материала
Поделиться сюжетом