20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Апеляційний суд визнав незаконним припис НАЗК в.о. голови КСУ Головатому
Апеляційний суд визнав незаконним припис НАЗК в.о. голови КСУ Головатому

Апеляційний суд визнав незаконним припис НАЗК в.о. голови КСУ Головатому

Апеляційний суд визнав незаконним припис НАЗК в.о. голови КСУ Головатому

Згідно з рішенням суду, агентство не мало права витребувати такі дані.

Київський апеляційний суд визнав незаконним припис Національного агентства із запобігання корупції виконувачу обов’язків Голови КСУ Сергію Головатому та скасував рішення першої інстанції про стягнення з нього штрафу в розмірі 1700 гривень на підставі протоколу НАЗК про адміністративне правопорушення, повідомила пресслужба КСУ.

Київський апеляційний суд заявив, що Голосіївський районний суд міста Києва, який розглядав справу у першій інстанції, не перевірив законність припису НАЗК, оскільки «станом на час унесення припису від 12 жовтня 2023 року та складення протоколу від 8 листопада 2023 року стосовно в.о. Голови КСУ Сергія Головатого нормативного врегулювання порядку оформлення уповноваженими особами НАЗК приписів про порушення вимог Закону України „Про запобігання корупції“ не було».

«НАЗК витребовував інформацію та документи, які безпосередньо стосуються конституційного провадження, тоді як витребовування таких матеріалів заборонено законом», - йдеться в рішенні суду.

Апеляційний суд зазначив, що НАЗК не мало права розпочати провадження у справі про адміністративне правопорушення, а розпочате – підлягало закриттю через відсутність події та складу адміністративного правопорушення.

У листопаді 2023 року НАЗК склало протоколи про адміністративне правопорушення стосовно в.о. голови КСУ Сергія Головатого та керівника секретаріату КСУ Віктора Бесчастного, які відмовились надати Агентству документи, що могли б засвідчити або спростувати дії, які класифікуються як конфлікт інтересів.

При цьому в НАЗК підкреслили, що за схожих обставин у 2019-2020 роках  КСУ надавав подібні документи. При цьому такі документи надавались листами в тому числі і за підписом Сергія Головатого.

Зазначимо, що це не єдиний припис НАЗК щодо Головатого. 24 січня 2024 року Агентство заявило, що в.о. голови КСУ ухвалив рішення в умовах реального конфлікту інтересів, про який не повідомив у встановленому порядку.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны