20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Гробки чи Радониця: коли буде найбільший день поминання померлих, як правильно провести
Гробки чи Радониця: коли буде найбільший день поминання померлих, як правильно провести

Гробки чи Радониця: коли буде найбільший день поминання померлих, як правильно провести

У вівторок, 14 травня, Православна церква святкує Радониця, яке в Україні також називають Проводи, Гробки, Могили, Діди, Батьківський день.

історія свята

Радониця відзначається на 9-й день після Великодня і завжди припадає на вівторок. Оскільки 2018 р. православні християни зустріли Воскресіння Христове 8 квітня, день "всесвітнього поминання" припадає на 17 квітня. Стародавні слов'яни приходили на могили своїх покійних родичів, оскільки вірили: померлі радіють, чуючи теплі спогади про себе.

Пізніше язичницька традиція радіти на цвинтарі увійшла у суперечність із християнством – церква не заохочувала подібних речей. Але потім, як і у випадку з іншими язичницькими традиціями, було знайдено прийнятний компроміс: віруючим дозволили у певні дні ходити на цвинтарі, але утримуватись від надмірних веселощів. Церква, у свою чергу, внесла у народне свято поминання свій заупокійний внесок - спеціальні служби та молитви.

У сучасних умовах, коли більшість віруючих не може дозволити собі відвідати цвинтар у робочий день, у вівторок, часто Поминальний день переноситься на неділю, що передує Радониці (коли відзначається зовсім інше свято – Антипасха, Фомін тиждень чи Червона гірка).

Як правильно згадати померлих

1.В ході спеціальної церковної поминальної служби – панахиди.

Якщо йдеться про великий храм, панахиди можуть організовувати в одній із невеликих капел, які зазвичай розташовані ліворуч від вівтаря – служба там може вестись паралельно з основною. На поминальній частині храму зазвичай вказує розп'яття і великий прямокутний свічник.

На панахиду необхідно взяти із собою 3 речі: хліб (символ вічного життя), свічку (символ Божого світла) та записку з ім'ям померлого.

У невеликих церквах панахида, як правило, відбувається відразу після основної служби.

2. Під час домашньої молитви.

Існує маса готових молитов на всі випадки: за померлих батьків, чоловіка чи дружину, за дітей, але є й універсальні. Ось кілька із них:

"Упокій, Господи, душу раба Твого (ім'я), пробач йому всі гріхи його, вільні і мимовільні, даруй йому Царство Твоє Небесне і сотвори йому вічну пам'ять".

"Пом'яни, Господи Боже наш, у вірі і надії на життя вічне померлого раба Твого (ім'я) і, як Благий і Людинолюбець, що гріхи відпускаєш і брехню знищуєш, полегши, відпусти і прости всі гріхи його вільна і мимовільна, визволь його від віч" муки та вогню геєнського і даруй йому причастя та насолоду вічних Твоїх благ, Ти приготував для тих, хто любить Тебе. і Єдиного в Трійці, і Трійцю в Єдності православно аж до останнього зітхання свого говорив. Ти згрішив один без всякого гріха, і правда Твоя - правда вічна;

3. На цвинтарі.

Церква рекомендує, прийшовши на цвинтар, запалити свічку та прочитати молитву. Це може бути або одна із звичайних молитов, або спеціальна заупокійна літія, або акафіст про упокій.

Час слід побути наодинці з думками про покійного, згадати його найкращі риси характеру, вчинки та слова.

Що категорично не можна робити на Радоницю

Цього дня вкрай не рекомендується вживати спиртні напої, а також "поливати" алкоголем могилу, залишати на ній чарку, шматок хліба та ще щось із частування. Церква вважає це виявом язичництва, хоч на практиці ці заборони часто ігноруються.

Не можна хреститися на пам'ятники, монументи чи фото – хрестяться лише на розп'яття чи ікону.

На цвинтарі заборонено вживати алкоголь та палити.

Вкрай не рекомендується захоплюватися ненажерливістю серед могил.

Не слід займатися тяжкою домашньою роботою.

Прибирання та фарбування огорож краще все-таки зробити заздалегідь, а не в поминальний день.

Конфлікти, сварки, образи та інші негативні емоції краще залишити для інших днів

Раніше ми повідомляли про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Источник материала
Поделиться сюжетом