20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Хакери зламали українські канали і транслювали "парад перемоги" в Москві
Хакери зламали українські канали і транслювали "парад перемоги" в Москві

Хакери зламали українські канали і транслювали "парад перемоги" в Москві

"Парад перемоги" транслювали багатьма кабельними каналами в Одеській області. Нацрада з питань радіомовлення і телебачення уточнила, що під хакерську атаку також потрапили "Інтер" та ефіри каналів групи StarLightMedia.

В Одесі та області 9 травня багатьма кабельними каналами транслювався "парад перемоги" в Москві. Найімовірніше, комунікації зламані російськими хакерами, повідомляє місцевий телеграм-канал "Одесса INFO".

На відео, розміщеному на цьому каналі, видно, що під час перемикання каналів на телевізорі весь час з'являються кадри з Красної площі в Москві. Водночас трансляція російських каналів заборонена в Україні з вересня 2014 року.

Цю інформацію моментально підхопили російські ЗМІ, які публікують це відео з коментарями росіян, що, як завжди, характеризують їхнє ставлення до України та українців.

Фото: Скриншот
Фото: Скриншот

Під хакерську атаку також потрапили ефіри телеканалів StarLightMedia та "Інтер", що підтвердили сайт "Детектор медіа" і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Українські провайдери перейшли на IPTV сигнал, фахівці працюють над відбиттям хакерської атаки.

Зазначимо, що до StarLightMedia входять такі телеканали:

  • "Новий канал";
  • "СТБ";
  • ICTV та ICTV2;
  • M1 і М2;
  • "Это ТВ".

Під час засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення член ради Максим Онопрієнко повідомив, що сигнал каналів StarLightMedia та Інтера вдалося відновити. За його словами, канали оперативно запустили протокол безпеки, щоб вимкнути сигнал.

"Провайдери перейшли на інший спосіб отримання сигналу. Але відбулося кілька хвилин втручання в ефіри, під час якого транслювався парад перемоги з Московії. Канали повернулися у свої мережі мовлення", — сказав він.

Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль розповів, що регулятор готує лист до Міжнародного союзу електрозв'язку, спеціального підрозділу ООН.

Що ще зробили російські хакери

Російська хакерська група "Килобайт V", як повідомляє російське видання "Москва 24", зламали в четвер, 9 травня, деякі українські сайти, здебільшого інтернет-сторінки вишів, ліцеїв та інших навчальних закладів, і розмістили на них привітання з днем перемоги і слова президента РФ Володимира Путіна про братерство російського та українського народів.

За словами одного з учасників групи, зламано було понад 100 сайтів по всій Україні. Хакери повідомили, що не заважали роботі ресурсів, а лише розмістили на головних сторінках фотоколаж із привітаннями і цитатою Путіна.

Крім того, хакери також закликали українських військовослужбовців, які не бажають воювати за "київський режим", скористатися певною частотою 149.200 з позивним "Волга", через яку можна отримати інструкції щодо безпечної здачі в полон.

Важливо На параді в РФ "засвітився" окупант, який наказував розстрілювати цивільних в Бучі (фото)

Нагадаємо, що 2022 року українські хакери зламали російське телебачення і замість телепрограми користувачі бачили на екранах напис: "На ваших руках кров тисяч українців і сотень їхніх убитих дітей". У 2023 році на 9 травня росіянам показували парад з українською озвучкою. Російські військові марширували Красною площею під пісню "Слава Україні" замість пісні "День победы" у виконанні Льва Лещенка.

Крім того, Фокус 7 травня повідомляв, що президент РФ Володимир Путін під час параду 9 травня повинен буде стояти поруч із вісьмома лідерами країн, які зважилися прибути до Москви. Серед них — глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв і глава Білорусі Олександр Лукашенко. Інші гості Кремля прибули виключно з Азії, Латинської Америки та Африки.

Теги по теме
Москва
Источник материала
Поделиться сюжетом