20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Несподівано. Кремінь назвав дві області України, де в школах досі вивчають російську мову
Несподівано. Кремінь назвав дві області України, де в школах досі вивчають російську мову

Несподівано. Кремінь назвав дві області України, де в школах досі вивчають російську мову

Уповноважений із захисту державної мови України Тарас Кремінь повідомив, що в школах Харківської та Дніпропетровської областей учні досі вивчають російську мову. За його словами, це декілька закладів освіти, 45 класів та 768 дітей.

Про це посадовець розповів в ефірі Українського радіо. Він зазначив, що ці дані були отримані на початку навчального року, тож, можливо, нині ситуація вже змінилась, і така статистика незначна.

"Ця статистика є незначною. За останні два роки у 100 разів зменшилася кількість здобувачів освіти, які навчалися російською мовою або вивчали російську як окремий предмет. На всю Україну зараз залишається трохи менше тисячі таких учнів у кількох областях. За нашими даними, це 768 здобувачів освіти, йдеться про декілька шкіл і 45 класів у Харківській та Дніпропетровській областях. Це дані станом на початок навчального року, можливо, протягом цього часу щось змінилося", – сказав Кремінь. 

Він додав, що держава не бореться з російською мовою, а намагається утверджувати українську, аби вона була в кожному куточку України. 

Згідно з дослідженням, яке провів Київський міжнародний інститут соціології, 66% опитаних вважають, що російську мову потрібно усунути з офіційного спілкування. Водночас, лише 3% опитаних в лютому 2024 року заявили, що російська мова має отримати статус другої державної. 

На Сході України з 3% у 2015 році до 40% у 2024-му стало більше тих, хто підтримує усунення російської мови з офіційного спілкування на всій території. Нині 43% вважають, що російська мова може бути офіційною в окремих регіонах, де більшість цього бажає.

З них 12% проти того, щоб російська мова стала офіційною в їх регіоні, 28% – підтримують таку ініціативу, а 2% не визначилися. 34% або хочуть, щоб російська мова була офіційною в їх регіоні, або взагалі стала державною.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що Кремінь повідомив про боротьбу з російською мовою в школах і навів у приклад 10-річну дочку. 

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом