20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нова причина для звільнення: за що українців можуть залишити без роботи, пояснення експерта
Нова причина для звільнення: за що українців можуть залишити без роботи, пояснення експерта

Нова причина для звільнення: за що українців можуть залишити без роботи, пояснення експерта

Законопроект №7731, який нині чекає на підпис у президента України, передбачає введення нових обставин, які можуть стати причиною звільнення.

Зокрема, відповідно до документа, якщо внутрішні правила підприємства вимагатимуть від співробітників повідомляти про зв'язки на територіях, контрольованих державою-агресором або на окупованих територіях, а співробітник не надасть такої інформації, це може слугувати підставою для його звільнення.

Відповідно до можливих нових правил, підприємства можуть вимагати від своїх працівників інформувати про будь-які зв’язки з особами, які проживають на території держави-агресора або на тимчасово окупованих територіях України. Ця вимога може бути включена до внутрішніх правил компаній. Невиконання цієї вимоги співробітниками, згідно з новим законопроектом, може слугувати підставою для їх звільнення.

За словами заступника голови ФПУ Олександра Шубіна, представника профспілок, що брали участь у розгляді законопроекту, новий документ вводить "рамкову норму", виконання якої на практиці виявиться складним.

Дія нової норми в законі передбачає наступне:

  1. Внутрішні правила організацій мають містити вимогу до співробітників повідомляти про свої зв'язки з особами, що проживають на окупованих територіях або в РФ.
  2. Колектив повинен погодити ці правила.
  3. Правила мають чітко вказувати, які саме дані про зв'язки потрібно надавати, яким чином і з якою періодичністю.
  4. За порушення цих правил співробітник може бути звільнений.

І навіть після набуття чинності законом, поки зі згодою колективу не буде включений такий пункт в правила, людям нічого не загрожує. Обов'язку включати такий пункт навіть для стратегічних підприємств поки немає. Його можуть включити, а можуть і не включити.

Джерело: OBOZ.UA.

Останні новини України:

Як писала Politeka, індексації пенсій порадувала не всіх пенсіонерів.

Також Politeka повідомляла, кого чекає грошовий бонус та про яку допомогу йдеться.

Теги по теме
Зарплата увольнение работа
Источник материала
Поделиться сюжетом