20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Тариф на електроенергію можуть підвищити в червні: скільки коштуватиме кВт*год
Тариф на електроенергію можуть підвищити в червні: скільки коштуватиме кВт*год

Тариф на електроенергію можуть підвищити в червні: скільки коштуватиме кВт*год

В Україні тарифи на електроенергію можуть підвищити вже з 1 червня. При цьому, за різними оцінками, ціна може зрости приблизно на 30%.

За інформацією OBOZ.UA, тариф на струм можуть підвищити вже з 1 червня. До цього періоду за кожну 1 кВт*год треба буде платити 2,64 грн. Влітку ж ціна може, за різними сценаріями, досягти близько 3-3,5 грн.

Остаточного рішення не ухвалено, однак в уряді розглядають кілька варіантів. Наприклад, у профільному комітеті Ради звучала пропозиція для великих споживачів підняти тариф до рівня собівартості генерації і доставки (а це вже може бути більш як 3,5 грн за 1 кВт*год).

Щоправда тут питання, кого вважати великими споживачами. З одного боку, власники великих будинків дійсно витрачають на освітлення, численні електроприлади, теплу підлогу, роботу насосів, котлів значно більше, ніж ті, хто проживають у невеликих квартирах. Але водночас мешканці багатоповерхівок без газу також витрачають велику кількість електроенергії, особливо у зимовий період.

Другий варіант підвищення тарифу: підняти ціну для всіх споживачів до рівня близько 3 грн за кВт*год. Суттєвого зростання ціни, ймовірно, не буде.

Потенціал для економії в Україні значний. Ефективне споживання могло б значно скоротити об'єми, і якщо не врятувати від відключень, то хоча б значно скоротити їх тривалість. В "Укренерго" просять кожного українця заощаджувати струм хоча б впродовж трьох годин на добу: з 20.00 до 23.00.

У цей період важливо:

  • не користуватись потужними енергоприладами (обігрівачами, кондиціонерами, пральними машинами, сушилками, прасками, електричними духовими шафами тощо). Перенесіть споживання на більш пізній (після 23.00) чи ранній (до 20.00) час;
  • відмовитись від "фонового споживання". Світло, телевізор, кілька комп'ютерів – багато приладів у квартирі увечері часто працюють "фоново". Це звичне для багатьох споживання фактично "дарма" спалює електроенергію;
  • встановіть собі двозонний лічильник. Тоді в період з 23.00 до 07.00 ви зможете платити за електроенергію за вдвічі нижчим тарифом. Це створить стимул заощаджувати електроенергію в період пікового споживання не тільки заради підтримки енергосистеми, але і для власної економії.

Як раніше писав OBOZREVATEL, США рекомендує Україні лібералізувати тарифи на газ та електроенергію. У такому разі компанії зможуть самостійно підвищувати тарифи.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом