20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні відключили 2 ГЕС: більше не виробляють електроенергію
В Україні відключили 2 ГЕС: більше не виробляють електроенергію

В Україні відключили 2 ГЕС: більше не виробляють електроенергію

З енергосистеми України виведено 2 гідроелектростанції (ГЕС). Причина – значні ушкодження через російські обстріли.

Про це повідомили в Укргідроенерго. Там зазначили:

  • нині "вся гідрогенерація зазнала нищівних пошкоджень";
  • знищене обладнання потребує значних коштів для ремонту та відновлення.

"Дві ГЕС виведено з експлуатації. 8 травня, під час ранкових обстрілів критичної інфраструктури, значних уражень було завдано і обʼєктам гідроенергетики", – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: Росія цілеспрямовано б'є по українській енергетичній інфраструктурі. Для чого використовує масовані руйнівні удари.

Удари Росії з енергетики України стануть неефективними

Водночас Україна може знизити ефективність російських ударів по енергосистемі, зокрема за рахунок децентралізованої генерації. Як пояснили в "Укренерго", за цим принципом замість кількох великих енергооб'єктів запускаються в роботу багато менших – що дає змогу максимально нівелювати наслідки можливої руйнації будь-якого з них, адже збитки будуть порівняно незначні.

Саме створення такої системи, зазначається, забезпечить українській енергосистемі більшу стійкість. Адже "у разі, якщо один із цих об'єктів пошкоджений, інші могли б працювати та забезпечувати енергоживлення для населення, критичної інфраструктури та промисловості".

"Треба переформатувати роботу архітектури енергосистеми так, щоб замість, умовно, 20 великих потужних об'єктів, які є ласим призом для нашого ворога, – бо коли влучання в такий великий об'єкт, то одразу з енергосистеми зникає досить суттєвий обсяг потужностей – ... було 100-200 маленьких, які будуть розосереджені по всій території України. І особливо сконцентровані навколо, наприклад, промислових регіонів чи великих міст, як Харків, Дніпро, Київ, Львів, Одеса", – розповіла OBOZ.UA директор з комунікацій НЕК "Укренерго" Марія Цатурян.

Як повідомляв OBOZ.UA, також Цатурян визнала, що на українців після серії масованих російських атак на енергетику чекають складні і літо, і зима. Енергетики вже взялися за підготовку до опалювального сезону 2024-2025 років, але перед тим, як почнуться холоди, енергосистема ще має витримати літню спеку. У цей період можливий дефіцит струму, а значить, у крайньому разі, і відключення споживачів за графіками.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом