20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Без міністрів Україна не зникне, а держслужбовці позвільнялись через відсутність бронювання, — експерти
Без міністрів Україна не зникне, а держслужбовці позвільнялись через відсутність бронювання, — експерти

Без міністрів Україна не зникне, а держслужбовці позвільнялись через відсутність бронювання, — експерти

Зеленський не раз наголошував, що зараз в країні відбувається реформація та оптимізація міністерств. Але в Україні зараз найбільший дефіцит державних службовців за всю історію, кажуть фахівці.

Ситуація, коли відразу декілька міністерств залишились без своїх очільників не є критичною для функціонування України у воєнний час. Крім того, це зовсім не означає, що міністрів немає кому замінити, адже у них є цілий штат заступників. До того ж, Зеленській не раз наголошував, що зараз в Україні відбувається реформація та оптимізація міністерств. Про це в бесіді з Фокусом розповіли політолог Олексій Буряченко, голова "Міжнародної асоціації малих міст" та голова "Центру аналізу та стратегій" Ігор Чаленко.

За словами пана Чаленка, держава — це механізм із багатьма елементами управління та взаємодії й "впасти" через звільнення чи нестачі когось з міністрів не може. У кожного міністра є заступники, а далі все йде по ієрархії.

"Головне, щоб при цьому не зміщувались ті інституції, які генерують політику, — акцентує Чаленко. — Ми бачимо, що зараз знаходимось в періоді трансформації, а зациклюватись на конкретних прізвищах абсолютно не варто".

Проте, за словами аналітика, слід все ж таки враховувати, що для успіху треба робити функціональний уряд, який буде працювати в умовах війни, і який не буде займатися власними меркантильними інтересами. Те що на місце цих міністрів прямо зараз не знайшлось бажаючих кандидатів в нинішньому Кабміну теж не варто звертати уваги. Вони обов'язково з'являться в наступній структурі Кабміну, яка зараз готується.

"Тут питання скоріше треба ставити у необхідності підняття суб'єктності уряду. Але суб'єктності, яка буде чітко працювати в побудованій ієрархії, — каже Чаленко. — Є коаліція, яка визначає власне параметри роботи цього уряду тому в цьому річищі й саме в ньому треба діяти".

На думку Олексія Буряченка, відсутність бажаючих обійняти ці посади також залежить від того, що перед очільниками міністерств поставлені непрості задачі відповідно до воєнного часу. Тим більше, що і зарплатня міністрів бажає бути кращою, а ще до них прикута вся увага правоохоронних та антикорупційних органів.

"У нас зараз найбільший дефіцит державних службовців за всю історію України й це офіційні дані Нацагентства з питань державної служби, — зазначає Буряченко. — Все тому, що зараз державна служба знаходиться в процесі трансформації та оптимізації. Крім того, далеко не всі держслужбовці отримали бронь від служби в ЗСУ, тому просто звільнились і про це треба говорити відкрито".

Проте, на враження експерта, ця проблема поступово вирішується, але оптимізація міністерств, про яку зазначає президент Зеленський, має відбуватись без втрати функціонала. Саме від цього залежить успіх подібної трансформації.

Нагадаємо, 23 квітня віцепрем'єр Кубраков заявляв, що міністерство розвитку громад ініціюватиме зміни до державного бюджету або проситиме кошти з резервного фонду, щоб оплатити ремонт інфраструктури в областях.

Теги по теме
правительство министр
Источник материала
Поделиться сюжетом