20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пенсії в Україні: кому перерахують і збільшать виплати заднім числом
Пенсії в Україні: кому перерахують і збільшать виплати заднім числом

Пенсії в Україні: кому перерахують і збільшать виплати заднім числом

За даними журналістів, українець із середньою зарплатою і стажем у 35 років на заслуженому відпочинку отримує пенсію, розмір якої менший за 30% звичного доходу.

З 1 червня в Україні почнуть перераховувати пенсії людям, які продовжили роботу після виходу на заслужений відпочинок, дотримуючись певних умов. Величина доплати залежатиме від рівня заробітної плати та трудового стажу. Про це йдеться в матеріалі видання "OBOZ.UA".

Пенсії в Україні — кому перерахують виплати з 1 червня

З 10,4 млн пенсіонерів в Україні 2,7 млн продовжують працювати. Вони щомісяця збільшують свій трудовий стаж, що в кінцевому підсумку призведе до перегляду їхньої пенсії. Такий перерахунок проводиться один раз на два роки за умови, що до квітня накопичено додатково 24 місяці стажу.

Так журналісти зазначають, що, наприклад, якщо у вас був трудовий стаж у 35 років і ваша пенсія становила 7000 гривень, то після підвищення ваша пенсія збільшиться до 7400 гривень. Крім того, ви отримаєте додатково 800 гривень за квітень і травень.

А якщо ваша пенсія з 35 роками стажу становить 10 тис. гривень, то після підвищення вона збільшиться до 10 тис. 571 гривень. Крім того, ви отримаєте додатково 1142 гривні за квітень і травень.

Серед пенсіонерів близько 2,7 мільйона продовжують працювати. Їхній середній розмір виплати становить 6 тисяч гривень. Загальна кількість тих, хто отримує пенсію, становить 10,1 мільйона осіб. З них найбільше число (2,6 мільйона) отримують пенсію до 3 тисяч гривень. Ще 1,7 мільйона осіб отримують від 3 до 4 тисяч гривень. Пенсію в розмірі від 4 до 5 тисяч гривень отримують 1,8 мільйона українців.

Отже, більшість українців на пенсії отримують виплати до 5 тисяч гривень. Високі пенсії в розмірі від 10 тисяч гривень отримують 1,2 мільйона пенсіонерів.

Підкреслимо, що ефективна пенсійна система дає змогу працівникові отримувати близько 60% свого звичайного доходу в період заслуженого відпочинку. Міжнародна організація праці рекомендує, щоб мінімальна гарантована пенсія становила не менше 40% від звичного заробітку.

На жаль, в Україні ця вимога виконується тільки для певних пільгових категорій (наприклад, суддів, які можуть отримувати 80% зарплати на пенсії) або для найбідніших громадян. Українці із середньою зарплатою і стажем у 35 років, які перебувають на заслуженому відпочинку, отримують пенсію, розмір якої становить менше 30% від їхнього звичного доходу.

Нагадаємо, пенсіонери в Україні, у яких досвід роботи перевищує встановлений страховий мінімум, мають можливість отримати додаткові виплати. Ці виплати нараховуються за кожен рік роботи, який перевищує необхідний мінімальний стаж згідно із законодавством.

Теги по теме
пенсии
Источник материала
Поделиться сюжетом