20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українці можуть масово втратити роботу: яка причина звільнення
Українці можуть масово втратити роботу: яка причина звільнення

Українці можуть масово втратити роботу: яка причина звільнення

Законопроєктом №7731, який напередодні підтримала Рада, передбачено, що якщо у людини є зв'язки з громадянами, які живуть на окупованій території, з погляду законодавства це може стати причиною звільнення.

В Україні незабаром набуде чинності законопроєкт №7731 (наразі перебуває на підписі у президента), який додасть нові підстави для звільнення з роботи. Він призначений для боротьби з колаборантами, але також торкнеться тих, хто підтримує зв'язки з окупованими територіями. Про це йдеться в матеріалі видання "OBOZ.UA".

Звільнення з роботи — Рада схвалила нові правила

У корпоративних правилах підприємства можуть бути встановлені обов'язки для співробітників надавати інформацію про свої зв'язки з фізичними особами, які перебувають на території держави-агресора або тимчасово окупованої території України.

Порушення обов'язку повідомити про зв'язки з особами, які проживають на окупованій території, згідно з новим проєктом закону, може стати підставою для звільнення згідно з внутрішніми правилами підприємства.

Нову норму закону, пов'язану з обов'язком повідомляти про зв'язки з особами, які проживають на окупованій території, слід розглянути так:

  • у внутрішні правила мають внести норму про необхідність повідомляти про зв'язки з тими, хто перебуває на окупованій території або в РФ;
  • колектив має підтримати нові правила;
  • у правилах має бути прописано, яку інформацію, як і як часто мають вказувати співробітники;
  • співробітника може бути звільнено за порушення цих норм.

У матеріалі пишуть, що в законі відсутнє визначення поняття "зв'язок". Однак ключовим є те, що якщо працівник відповість на запитання про наявність у нього "зв'язків" на окупованих територіях або в РФ словами "мені про це невідомо", профспілки вважатимуть, що працівник виконав вимоги закону і правил підприємства.

Журналісти також підкреслюють, що навіть якщо виявиться, що у працівника є родичі, знайомі або колишні колеги на окупованих територіях, звільнити його через це буде важко. Роботодавцю потрібно якимось чином довести, що співробітник усвідомлював свої "зв'язки" і промовчав про це.

Також Фокус писав, у яких сферах української економіки найближчим часом варто очікувати масових звільнень. Йдеться, насамперед, про підприємства видобувної та будівельної галузей.

Теги по теме
увольнение
Источник материала
Поделиться сюжетом