20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українці платять за світло найменше у Європі: кому ще пощастило
Українці платять за світло найменше у Європі: кому ще пощастило

Українці платять за світло найменше у Європі: кому ще пощастило

Найдорожчою є електроенергія для німців, які платять за кіловат фактично сімнадцять гривень. Поляки віддають за світло вчетверо більше, ніж українці.

У перерахунок на європейську валюту споживачі в Україні платять за один кіловат електроенергії 0,06 євро, тобто 2,64 грн. Стільки ж платять за світло лише у Туреччині, що фактично є найнижчим тарифом у країнах Європи. Про це пише "Слово і Діло", зазначаючи, що у своїх підрахунках оперували даними за друге півріччя 2023-го року.

Як виявилося, найвищі ціни на електроенергію встановлені у Німеччині (0,40 євро за кВт-год), а також Бельгії та Ірландії (по 0,38 євро кВт-год). У Данії один кіловат коштує 0,36 євро, на Кіпрі – 0,35 євро, в Італії – 0,33 євро, у Чехії – 0,32 євро, у Латвії – 0,28 євро, в Австрії – 0,27 євро, Франції – 0,26 євро, Нідерландах – 0,25 євро, Фінляндії – 0,24. Мешканці Греції, Естонії, Іспанії, Литви та Португалії сплачували по 0,23 євро за одну кВт-год, у Польщі та Швеції – цей "тариф" складає 0,22 євро, у Словенії – 0,21 євро, у Люксембурзі – 0,20 євро.

Фото: Слово і діло

Споживачам Норвегії, Румунії та Словаччини доводилося сплачувати за кіловат електроенергії 0,19 євро. У Ісландії цей "цінник" встановлений на рівні 0,16 євро, у Хорватії та Молдови – по 0,15 євро. Болгарці та македонці віддають за спожитий кіловат 0,12 євро, албанці та угорці – 0,11 євро. Сербам та чорногорцям світло обходиться у 0,10 євро, а жителя Боснії та Герцеговини – 0,08 євро. Також серед лідерів Косово, де громадяни віддають за кіловат лише 0,07 євро.

Нагадаємо, що влітку ціни на електроенергію в Україні можуть зрости до 3-3,5 грн за кВт-год. Водночас, як заявляв перший заступник голови комітету Верховної ради з енергетики Олексій Кучеренко, для побутових споживачів Кабінет міністрів України має намір підвищити тариф на світло до 4 грн.

Теги по теме
электроэнергия тарифы
Источник материала
Поделиться сюжетом