20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні значний дефіцит електроенергії: кому подаватимуть світло за графіками
В Україні значний дефіцит електроенергії: кому подаватимуть світло за графіками

В Україні значний дефіцит електроенергії: кому подаватимуть світло за графіками

В енергосистемі України зафіксовано значний дефіцит електроенергії. Причина – масштабні пошкодження українських електростанцій, через які вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атак. У зв'язку з цим в країні застосовуються графіки обмеження подачі світла – проте лише для промисловості.

Про це повідомили в "Укренерго". Там зазначили, що 10 травня:

  • графіки обмеження потужності для промислових споживачів діятимуть з 18:00 до 07:00 наступного дня;
  • при зростанні споживання можливе застосування аварійних відключень.

"Обмеження споживання – це необхідний захід для збереження стабільності енергосистеми після вже п’ятої в цьому році прицільної ракетної атаки ворога по електростанціях. Споживайте електроенергію ощадливо, особливо з 18:00 до 24:00", – йдеться у повідомленні.

Водночас там зазначили: через пошкодження обладнання магістральних мереж російськими дронами та ракетами протягом доби діють обмеження споживання у Харківській області – "на ранок знеструмлено понад 100 тис. побутових споживачів". Також цілодобово обмежено споживання для промисловості на Криворіжжі.

Загалом, наголошується, на ранок 10 травня в Україні з різних причин було знеструмлено 413 населених пунктів. Через бойові дії є нові відключення в:

  • Донецькій;
  • Запорізькій;
  • Харківській;
  • Сумська область.

Що потрібно робити для покращення ситуації в енергетиці

Зі свого боку, в Міненерго закликали українців зменшити використання енергоємних приладів у піковий час. Особливо ввечері з 17:00 до 22:00.

Промисловість – переглянути виробничі процеси зменшення навантаження на енергосистему. А також "максимально залучати імпорт для гарантованого уникнення відключень та посилення стійкості енергосистеми".

Удари Росії по енергетиці України стануть неефективними

Водночас Україна може знизити ефективність російських ударів по енергосистемі, зокрема за рахунок децентралізованої генерації. Як пояснили в "Укренерго", за цим принципом замість кількох великих енергооб'єктів запускаються в роботу багато менших – що дає змогу максимально нівелювати наслідки можливої руйнації будь-якого з них, адже збитки будуть порівняно незначні.

Саме створення такої системи, зазначається, забезпечить українській енергосистемі більшу стійкість. Адже "у разі, якщо один із цих об'єктів пошкоджений, інші могли б працювати та забезпечувати енергоживлення для населення, критичної інфраструктури та промисловості".

"Треба переформатувати роботу архітектури енергосистеми так, щоб замість, умовно, 20 великих потужних об'єктів, які є ласим призом для нашого ворога, – бо коли влучання в такий великий об'єкт, то одразу з енергосистеми зникає досить суттєвий обсяг потужностей – ... було 100-200 маленьких, які будуть розосереджені по всій території України. І особливо сконцентровані навколо, наприклад, промислових регіонів чи великих міст, як Харків, Дніпро, Київ, Львів, Одеса", – розповіла OBOZ.UA директор з комунікацій НЕК "Укренерго" Марія Цатурян.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше з енергосистеми України вивели 2 гідроелектростанції (ГЕС). Причина – значні ушкодження через російські обстріли.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом