20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Відключення світла все ближчі: чи врятує українців припинення обстрілів
Відключення світла все ближчі: чи врятує українців припинення обстрілів

Відключення світла все ближчі: чи врятує українців припинення обстрілів

В Україні можуть запровадити відключення споживачів від енергосистеми. Енергосистемі буде важко справитися с навантаженням, навіть якщо росіяни припинять обстріли території.

Про це, як повідомляє ZN.UA заявили у НЕК "Укренерго", назвавши це крайнім інструментом для збалансування енергосистеми. Втім відключення в пікові вечірні години називають ймовірним.

Крім ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури, влітку виникає сезонне зростання споживання – через масове використання кондиціонерів. Особливо складна ситуація – в період пікового споживання, який влітку зростає до семи годин щодобово – з 15:00 до 22:00.

Баланс між споживанням і виробництвом електроенергії є головною умовою безпечної роботи енергосистеми. Енергетики наголошують, що головним викликом для роботи енергосистеми зараз і в опалювальний сезон буде саме нестача можливостей електростанцій виробляти більше "маневрової" електроенергії у відповідь на зростання споживання під час холодів.

Відновлення пошкоджених електростанцій займе досить тривалий час, кажуть в "Укренерго", але й від планових ремонтів, що проводять у неопалювальний сезон, неможливо відмовитися. На атомних станціях  вже почали ремонтну кампанію, тому генерація електроенергії від АЕС буде поступово зменшуватися, що ускладнить забезпечення балансу енергосистеми навіть улітку.

В "Укренерго" готові до того, що відчутний дефіцит в енергосистемі зберігатиметься все літо, навіть якщо обстріли зупиняться. На цей випадок лишається імпорт електроенергії з європейських країн та аварійна допомога від сусідів.

За підрахунками "Укренерго" найближчим часом енергосистема потребуватиме щонайменше 2,5 ГВт додаткових маневрових потужностей (це можна порівняти з потужністю півтори Трипільських ТЕС) і 1 ГВт систем накопичення енергії.

Як вже раніше писав, спочатку відключення електроенергії зачеплять великі підприємства, які не забезпечують ВПК, та бізнесу. Населення обмежуватимуть тільки у крайньому випадку – якщо споживання буде значим і обмеженнями для промисловості компенсувати буде неможливо

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом