"На 20 років постарів на три дні": жителі Вовчанська розповідають про пережитий жах
"На 20 років постарів на три дні": жителі Вовчанська розповідають про пережитий жах

"На 20 років постарів на три дні": жителі Вовчанська розповідають про пережитий жах

За вечір 14 травня з Вовчанська евакуювали понад 7 тисяч осіб. І люди, рятуючись від бомбардувань з боку РФ, продовжують прибувати до Харкова.

ЗС РФ продовжують обстрілювати місто Вовчанськ на півночі Харківської області. Люди змушені кидати свої будинки і виїжджати. Лише за вечір вівторка поліція та волонтери вивезли понад сім тисяч місцевих жителів. Ще більше евакуювалися самостійно. Люди прибувають до транзитного пункту в Харкові та розповідають, що їм вдалося пережити. Про це повідомляє "Радіо Свобода Україна".

У Харкові для тих, хто потребує допомоги з евакуацією, працює спеціальний пункт: тут усіх, хто виїхав, реєструють, надають ліки, речі першої необхідності та допомагають із розселенням. У гуртожитках Харкова вже розмістили близько 2 тисяч осіб. Але евакуйовані продовжують прибувати.

Сюжет про евакуйованих жителів Вовчанська

У розмові з журналістами вони кажуть, що з боку продовжують летіти літаки, а місто без перерви бомблять КАБами (коригованими авіаційними бомбами).

"На восьмому десятку років, у чому стояли із сином... він на 20 років постарів на три дні", — каже Валентина, мешканка Вовчанська.

Валентина з сином встигли забрати з Вовчанська тільки документи та ліки
Фото: Радіо Свобода

"Поліцейські під обстрілами продовжують вивозити людей. Під обстрілами хапають людей похилого віку і вивозять. Там стільки лежачих... швидка намагається їх вивезти під обстрілами", — розповідає жінка, яка останні три дні прожила під безперервними обстрілами ЗС РФ. Її квартира була зруйнована. Жінка каже, що до неї у вікно прилетів снаряд. Усе, що вона встигла взяти з собою — це документи та ліки.

Мешканці Вовчанська кажуть, що були вдома до останнього, бо не вірили в новий наступ російських військ і не чули від влади попереджень, що це може трапитися.

"Вибухи кругом, усе горить, будинки горять. Диму було стільки, що будинків не було видно", — розповів Володимир, ще один житель Вовчанська. За його словами, у місті не було світла, телевізор не працював і він не знав про те, що відбувається. Коли почалися обстріли — прийняв рішення їхати.

"Я в окупації був сто днів. Більше в окупації я бути не зможу", — зізнався чоловік.

Сергій, ще один житель Вовчанська, у якого був будинок на околиці, розповів, що місто почали обстрілювати з 10 травня. За його словами, це була безперервна канонада. Сам він нарахував тисячу пострілів, поки не збився з рахунку.

Евакуація з Вовчанська
Фото: Нацполiцiя Украiни

Євген Коляда, один із волонтерів, який допомагає розміщувати евакуйованих із Вовчанська, каже, що люди виїжджають самі й вивозять домашніх тварин, а також худобу. Таким теж допомагають розміститися, але вже в області, де в людей є місце для корів і кіз.

Евакуація з Вовчанська
Фото: Нацполiцiя Украiни

Нагадаємо, раніше в Генштабі ЗСУ заявили, що російські війська протягом доби просунулися на північно-західні вулиці Вовчанська, Офіцер поліції повідомив, що в околицях міста з'явилися танки.

Теги по теме
эвакуация
Источник материала
Поделиться сюжетом