У РФ поїзд уперше зійшов із рейок через БПЛА: ЗМІ вказали на цікаві деталі
У РФ поїзд уперше зійшов із рейок через БПЛА: ЗМІ вказали на цікаві деталі

У РФ поїзд уперше зійшов із рейок через БПЛА: ЗМІ вказали на цікаві деталі

Журналісти вважають, що безпілотник, який атакував поїзд у Волгоградській області РФ, міг бути запущений не з території України.

Удар дрона по вантажному поїзду у Волгоградській області Російської Федерації 14 травня став першою в історії успішною атакою безпілотного апарату на поїзд. Про те, як така операція стала можливою, йдеться в матеріалі Forbes.

Повідомляється, що внаслідок удару безпілотника російський вантажний потяг зійшов з рейок, одна з цистерн згоріла, а решта виявилися розкидані поперек лінії. При цьому не можна однозначно стверджувати, що дрон був запущений з території України.

У Волгоградській області поїзд зійшов із рейок

У публікації Reuters висловлюється припущення, що в поїзд врізався український БПЛА. Однак, як зазначає автор статті, влучити в потяг, що рухається, за допомогою безпілотника-камікадзе дальнього радіусу дії — складне завдання. Такі дрони, як правило, заздалегідь запрограмовані на удар по цілі з конкретними координатами, що дає змогу вражати нерухомі об'єкти.

Існують також БПЛА з функцією машинного зору, які можуть підлетіти до цілі і зробити автоматичне донаведення, але джерела видання стверджують, що у випадку з поїздом це було б непросто. Удар по поїзду теоретично можна було завдати потужним FPV-дроном, керованим оператором на великій відстані, але для цього потрібен супутниковий термінал на кшталт Starlink.

Автор публікації зазначив, що існує й простіше пояснення — поїзд могли атакувати диверсанти дроном меншого розміру з невеликої відстані. Засновник партизанської групи "Білий Ведмідь", який підтримує контакти з низкою інших партизанських угруповань, зокрема й з росіянами, утримався від коментарів щодо випадку з поїздом. Однак він підтвердив, що багато партизанів починають купувати як квадрокоптери типу Mavic, так і FPV-камікадзе.

Як зазначають у виданні, пошкодження на залізничних коліях легко помітити, тому диверсанти вважають за краще завдавати шкоди безпосередньо перед прибуттям поїзда, щоб пустити його під укіс. Якщо ж у їхньому розпорядженні є БПЛА, то захистити поїзд від атаки практично неможливо. Партизани можуть ховатися за багато кілометрів від залізниці, чекаючи наближення поїзда, щоб запустити дрон. У майбутньому також можуть з'явитися апарати, оптимізовані для атак на поїзди та залізничну інфраструктуру.

"Ця атака — перший випадок, коли поїзд зійшов з рейок через дрон. Але, як і у випадку з іншими типами атак безпілотників, такими як удари катерів-камікадзе по російських військових кораблях, найближчими місяцями ці інциденти можуть стати звичайним явищем", — підсумували у виданні.

Нагадаємо, у ніч на 2 травня дрони-камікадзе Сил оборони України, імовірно, завдали удару по тягових і трансформаторних підстанціях на залізничних коліях в Орловській і Курській областях Російської Федерації.

Раніше, 3 квітня, речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук повідомив, що окупанти продовжують будувати залізницю, яка повинна буде з'єднати території РФ з тимчасово окупованими українськими. За його словами, це будівництво може обернутися для Москви провалом.

Теги по теме
Россия
Источник материала
Поделиться сюжетом