Наймасштабніша атака БПЛА на РФ: у Defence Express вказали на цікаву деталь
Наймасштабніша атака БПЛА на РФ: у Defence Express вказали на цікаву деталь

Наймасштабніша атака БПЛА на РФ: у Defence Express вказали на цікаву деталь

Експерти дійшли висновку, що в тилових районах Росії повністю відсутні системи ППО, зокрема біля військових об'єктів і портової інфраструктури.

У п'ятницю, 17 травня, Сили оборони України завдали масованого удару безпілотниками типу "Лютий" по території Російської Федерації та тимчасово окупованого Кримського півострова. При цьому на оприлюднених відео не помічена робота протиповітряної оборони (ППО) і засобів (РЕБ). На це звернули увагу експерти порталу Defence Express.

Як зазначають у виданні, БПЛА вивели з ладу нафтопереробний завод (НПЗ) у Туапсе, який уже не вперше зазнає атаки. Так, 25 січня на НПЗ було виведено з ладу установку первинної переробки нафти і тільки 7 травня з'явилася інформація про відновлення роботи підприємства. Цього разу завод атакували відразу кілька дронів, які успішно вразили ціль. Судячи з відео з місця подій, їх намагалися збити зі стрілецької зброї.

"Тобто цей об'єкт, а разом із ним і місто, взагалі не прикритий засобами ППО", — зазначили автори публікації.

Атака на НПЗ у Туапсе

Подібна ситуація також склалася в місті Новоросійську, де БПЛА вразили низку об'єктів: електропідстанцію, портову інфраструктуру і паливно-мастильні термінали. На відео, знятих очевидцями, також не зафіксовано роботу ППО. Росіяни безрезультатно намагалися знищити апарати кулеметами та іншою стрілецькою зброєю.

У виданні підкреслили, що йдеться про населений пункт, у якому розташована база Чорноморського флоту Росії. Відповідно, місто мало бути захищене потужними системами ППО.

"Але все що є — це стрілецьке озброєння, що прямо говорить про загальну порожнечу в засобах ППО в тилових районах РФ", — підсумували експерти.

Атака на Новоросійськ

Нагадаємо, в Міноборони Росії заявили про "успішне" відбиття атаки понад сотні БПЛА в Бєлгородській і Курській областях, Краснодарському краї та окупованому Криму. При цьому в Новоросійську зафіксовано влучання в мазутний термінал, термінал "Транснефти" і порт, в оперативному штабі Краснодарського краю заявили про загоряння на території НПЗ через "падіння БПЛА", а в Севастополі було виведено з ладу підстанцію.

Раніше, 14 травня, у Волгоградській області РФ також сталася перша в історії успішна атака БПЛА на поїзд. Унаслідок удару дрона російський вантажний потяг зійшов з рейок, одна з цистерн згоріла, а решта виявилися розкидані поперек колії.

Теги по теме
Россия война
Источник материала
Поделиться сюжетом