США хочуть підштовхнути G7 до передачі Україні доходів від заморожених активів РФ
США хочуть підштовхнути G7 до передачі Україні доходів від заморожених активів РФ

США хочуть підштовхнути G7 до передачі Україні доходів від заморожених активів РФ

Міністр фінансів США Джанет Йеллен на зустрічі глав фінансових відомств країн G7, яка пройде наступного тижня, наполягатиме на затвердженні плану використання доходів від заморожених російських активів для надання допомоги Україні.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопосадовця американського Мінфіну.

Джерело повідомило, що країни G7 "досягають прогресу" у виробленні консенсусу щодо використання близько 300 мільярдів доларів заморожених російських державних активів. Міністрам фінансів "Великої сімки" доручено підготувати рекомендації щодо цього плану до саміту лідерів у червні.

Видання зазначає, що раніше Єллен виступала за повну конфіскацію російських активів, особливо в євро, але європейські чиновники відкинули цю ідею через побоювання ризиків для європейської валюти та проблемних юридичних прецедентів.

Натомість було вирішено перераховувати доходи із заморожених активів, що оцінюються приблизно у 3,5 млрд доларів щорічно, до спеціального фонду для України.

США запропонували план відстрочення виплати відсотків за цими активами для забезпечення облігацій чи позики, що могло б надати Україні близько 50 млрд доларів у найближчій перспективі. Однак реакція країн G7 на це поки що обережна.

Як зазначає джерело, країни G7 мають спільну мету - збільшити фінансову допомогу Україні та продемонструвати Росії, що коаліція згуртована.

"Ми прагнемо жорсткої та детальної економічної дипломатії, щоб усі були на одній хвилі. І я думаю, що ми добиваємося в цьому прогресу", - зазначив співрозмовник.

Остаточне рішення щодо використання заморожених російських активів ухвалюватиме лідери країн G7 на майбутньому саміті.

Додамо, що в Німеччині на сьогоднішній день заморожено російські активи на 3,9 млрд євро.

Проте Німеччина виступає проти вилучення заморожених російських активів на користь України.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны