24 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Фінал Ліги Європи "Аталанта" – "Баєр": на кону – доля українських клубів, рекорд та мрія
Фінал Ліги Європи "Аталанта" – "Баєр": на кону – доля українських клубів, рекорд та мрія

Фінал Ліги Європи "Аталанта" – "Баєр": на кону – доля українських клубів, рекорд та мрія

Уже сьогодні пройде вирішальна гра Ліги Європи - на полі "Авіва Стейдіум" у Дубліні "Аталанта" змагатиметься проти "Баєра". Ніхто на початку сезону і не подумав би, що саме ці дві команди зможуть не тільки дістатися фіналу, а й подолати стількох іменитих суперників. Усі деталі гри та прогнози читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Дві команди з неймовірною долею

Ніхто не вірив - а вони у фіналі. "Аталанта" і "Баєр" - ті клуби, на які на початку сезону ніхто й не звертав уваги, бо в турнірі були "Ліверпуль", "Астон Вілла", "Вільярреал". Однак - бергамаски на шляху до фіналу винесли "Ліверпуль", "Марсель" і "Спортинг"; фармацевти подолали "Рому", "Вест Гем" і "Фрайбург". Кожен із цих матчів можна передивитися знову і знову, бо щоразу ви знайдете якийсь момент для захоплення.

Кількість паралелей між сьогоднішніми фіналістами дійсно дивує. Вони існують майже однакову кількість років - 116 італійці та 119 німці - і за цей час ледь назбирали перемог! "Баєр" має 1 міжнародний кубок, одну салатницю Другої ліги, один Кубок Німеччини та перший трофей Бундесліги, який здобув лише цього року. "Аталанта" також вигравала Серію С, п’ять разів Серію В та одного разу Кубок Італії. Із міжнародними трофеями в обох все ще скромніше - і про це далі.

Можливість виграти кубок вперше з початку століття

Так вже співпало, що Лігу Європи можуть виграти команди, для яких успіх на міжнародній арені - давно забуте відчуття. "Баєр" востаннє вигравав Кубок УЄФА ще 1988-го року. "Аталанта" забрала собі два міжнародні трофеї - Кубок Мітропи (1985) та двічі турнір Віареджо (1969, 1993) - але вони не такі важливі та великі, як та ж Ліга Європи чи навіть Ліга Конференцій. Таким чином, за останні тридцять років жоден із фіналістів не здобував перемогу в Європі!

Італійці пробивалися на міжнародну арену тринадцять разів, темпів вони набрали саме в останнє десятиліття. Зараз - чотирнадцята спроба, яка має великий шанс стати найуспішнішою. У німців було три десятки заходів - із них лише один вдалий (той самий 88-го року). У 2002-му "Баєр" неймовірним стрибком зміг дістатися фіналу ЛЧ, але програв "Реалу" 1:2.

До чого тут українські клуби?

Справа в тому, що результат фіналу напряму впливає на участь українських команд у єврокубках. За італійців будуть уболівати у Кривому Розі, за німців - у Києві. Давайте розбиратися детально.

Від переможця фіналу залежатиме, як далеко стартуватимуть ці клуби. Наразі "Динамо" потрапило у другий кваліфай-раунд Ліги Чемпіонів, їм треба подолати 3 команди. Але кияни поза посівом, тому чекають складних суперників, на кшталт "Славії" чи "Фенербахче". Однак, якщо ЛЄ виграє "Баєр", то усе зміниться: біло-сині стануть сіяними й чекатимуть простішого суперника на цій стадії - "Лугано" чи "Партизан".

А от виграш "Аталанти" вплине напряму на "Кривбас". Перший за десятки років кубок в італійців переставить українську команду до плей-оф Ліги Європи, тому замість двох клубів треба буде подолати лише один. Тільки для криворіжців потрібні ще 2 умови: окрім Топ-4 для італійців, дортмундська "Боруссія" має виграти ЛЧ.

Зауважте, що можливий тільки один із сценаріїв: перемога одного фіналіста автоматично виключить преференції для одного з наших клубу. Але такий бонус точно буде не зайвим, враховуючи історично погані виступи українців у плей-оф.

Зустріч протилежних стилів зробить фінал красивішим

Ви не повірите, але ввечері зустрінуться команди, які ну ду-уже полюбляють забивати на останніх хвилинах! Про фарт "Баєра" ми знаємо за їх порятунком безпрограшої серії та вже майже двох десятків ігор із голами в доданий час. Але й "Аталанта" фанатіє від пізніх голів, особливо в період із 75-ї до 85-ї хвилини. Тому фінал зустрічі стане ще одним випробуванням для обох клубів.

Але не тільки результативність під кінець визначає стиль. Футболісти мають звернути особливу увагу на захист, адже "Аталанта" традиційно тиснутиме лівим флангом, де грає Скамакка; "Баєр" будуватиме гру на розрізних пасах, якими так добре володіє Вірц. Стосовно оборони, перевага в італійців - 0,67 пропущених голів проти 0,83. Зробити останню лінію надійною допомагає Джімсіті та Скальвіні. Навпроти таку ж роль виконуватимуть Та й Коссону. Але спочатку німцям треба подолати центральну лінію, де перегризатиме пасові лінії меганадійний Пашаліч. Італійці мають готувати правий фланг до вибухових підключень Фрімпонга та лівий - до пари Джака-Грімальдо. Словом, на кожному шматочку поля нас чекає надзвичайна персональна боротьба одних із кращих у цьому сезоні футболістів.

Що кажуть тренери?

У цьому матчі в Алонсо є змога позмагатися проти справжнього мастодонта італійського футболу - Гасперіні. До речі, сам Джан П’єро заявив, що чекає на битву.

"Ми розуміємо, що граємо проти чудової команди. Цифри та продуктивність, яку вони показали за ці місяці, говорять самі за себе. Однак ми також зіткнулися із багатьма сильними клубами на нашому шляху як в Італії, так і за кордоном. Наші вболівальники багатьом пожертвували, у всіх аспектах цього слова. Ми завжди відчуваємо їхню підтримку. Так буде і ввечері середи".
- Джан П’єро Гасперіні

Алонсо більше прагматичний - він розуміє, що "Байєр" фаворит зустрічі, але не хоче завчасно приписувати собі виграш.

"Для мене перемога в цьому турнірі значитиме дуже багато. Це буде напружений матч проти дуже складного суперника зі зрозумілими ідеями, досвідченим тренером, який працює з командою вже довгий час, та відмінними футболістами, які вже багато років грають разом. Ми будемо грати, ґрунтуючись на наших ідеях, нашому стилі та нашому ентузіазмі. І сподіватимемося на перемогу, але при цьому боротимемося так, як ми завжди це робимо".
- Хабі Алонсо

Вирішальна гра на "Авіва Стейдіум" стартує сьогодні, о 22-й за Києвом. Щось прогнозувати - справа не вдячна, тому давайте просто насолоджуватися цим чудовим фіналом та першим із трьох у єврокубках!

Источник материала
Поделиться сюжетом