23 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чи відкриє ЄС переговори про членство України до початку угорського головування
Чи відкриє ЄС переговори про членство України до початку угорського головування

Чи відкриє ЄС переговори про членство України до початку угорського головування

Брюссельські та українські медіа цього тижня поширили новину, яка є дійсно позитивною для України: Євросоюз досяг згоди про офіційний початок переговорів з Україною.

Дата тут дійсно важлива.

Річ у тім, що 1 липня розпочинається піврічне головування Угорщини у Раді ЄС, і це суттєво посилює політичні ризики і потенційно загрожує новим відтермінуванням, тож Україна прагне встигнути до кінця червня.

Утім, схоже, що повідомлення медіа про 25 червня є не зовсім коректним.

Про те, що відбувається у переговорах Києва і Брюсселя, чи буде заважати Орбан і що на практиці змінить початок переговорів з Євросоюзом, читайте в статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Встигнути до Орбана: коли та як Україна планує розпочати переговори про свій вступ до ЄС.

Далі – стислий її виклад.

Приблизно місяць тому посол ЄС в Україні Катаріна Матернова визнала, що технічних та юридичних перепон для початку переговорів немає.

Насправді готовність України та ЄС до того, щоб оголосити про офіційний старт вступних переговорів, була ще у лютому-березні, і до цього готувалися як українська, так і європейська бюрократія.

На початку березня Єврокомісія погодила проєкт української "рамки" (ЄП детально аналізувала її у статті "Києву готують албанський шлях до ЄС").

Однак президентка Урсула фон дер Ляєн повідомила: до європейських виборів, тобто до другої декади червня, ЄС не починатиме діалог з Україною.

Без пояснень і без причин – бо просто так треба.

Жоден зі співрозмовників ЄП не зміг аргументувати мотиви фон дер Ляєн; як правило, доводилося чути відповідь на кшталт "самі не розуміємо; напевно, це частина більшої політичної гри".

Тут треба нагадати, що в Урсула фон дер Ляєн хоче переобратися президенткою Єврокомісії на другий термін, а для цього їй необхідно заручитися підтримкою всіх або майже всіх країн.

Це часом потребує дуже неочікуваних поступок і компромісів; не виключено, що саме через це українські плани зазнали коректив.

Утім, завдяки кільком європейським столицям, яких обурила перша заява фон дер Ляєн, справжньої "зради" вдалося уникнути.

З Брюсселя повідомили про компромісну домовленість, яка цілком задовольняла Київ: Єврокомісія та бельгійське головування у Раді ЄС спільно взяли на себе зобов’язання почати вступні переговори у другій половині червня.

Тобто після євровиборів (що виявилося чомусь важливим для фон дер Ляєн), але до того, як у ЄС розпочнеться угорське головування.

Джерела "Євро.

Правди" налаштовані обережно оптимістично і вважають, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан цього разу не застосує вето, бо йому не вигідно відкладати українську проблему на своє головування, коли вся Європа на нього тиснутиме та шантажуватиме, вимагаючи розпочати переговори з Україною з головуючим-угорцем – що стане для Будапешта особливо принизливим.

Тому, мовляв, Орбану і самому краще, щоб Україна отримала цей приз у червні, з бельгійцями на чолі.

Хоча після статті Politico в публічній сфері лунає прогноз про 25 червня, цей варіант є украй малореальним.

Ймовірно, схвалення переговорної рамки, оголошення Україною своєї переговорної позиції і урочистий старт переговорів відбудеться в дні саміту ЄС у Брюсселі 27-28 червня.

Втім, як бачите, дискусія ведеться про лічені дні.

Головне, що насправді формальний початок переговорів мало що змінить на практиці.

Так, для України принципово важливо зробити це зараз і уникнути "відчуття затримки".

Але насправді переговори по суті поки починатися не будуть.

Найоптимістичніший варіант, коли Київ і Брюссель відкриють перші переговорні глави і розпочнуть переговорний процес – це початок 2025 року, коли буде сформований новий склад Єврокомісії і вона визначить позиції.

Та й Україна не готова до переговорів просто завтра – немає необхідної урядової інфраструктури, не сформовані переговорні команди тощо.

Що, знову ж таки, не є "зрадою".

Докладніше – в матеріалі Сергія Сидоренка Встигнути до Орбана: коли та як Україна планує розпочати переговори про свій вступ до ЄС.

Источник материала
Поделиться сюжетом