Банки та обмінники за вихідні переписали курс долара: які тепер ціни на валюту
Банки та обмінники за вихідні переписали курс долара: які тепер ціни на валюту

Банки та обмінники за вихідні переписали курс долара: які тепер ціни на валюту

Курс долара в Україні офіційно вийшов на новий максимум, однак у банках та обмінниках рекордів не спостерігається. Так, вранці 27 травня у комерційних банках вартість готівкового долара встановилася на рівні 39,9/40,45 грн. Це на 10-20 копійок дорожче, ніж до вихідних.

Про це свідчать дані моніторингу. Небанківські обмінники пропонують долар у середньому по 39,30/40,17 грн (купівля/продаж). У покупці це на 23 копійки дорожче, ніж у п'ятницю, а у продажу долар став дорожчим на 25 копійок.

У свою чергу, Національний банк України ( НБУ ) на 27 травня розрахував офіційну вартість долара на рівні 40,12 грн. Це новий історичний рекорд.

Втім, готівковий курс вже перевищував такі значення, та й коливання гривні "по НБУ" насправді не такі значні, як може здатися. "Такий готівковий курс у нас був ще в липні 2022 року. Пройшло майже два роки війни, а ситуація на готівковому валютному ринку ледь змінилася. Хоча позитив, звичайно, є: спред між офіційним і "вуличним" курсом суттєво знизився", – прокоментував ситуацію голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

Він підрахував, що з початку року гривня девальвувала на 5,3%. При цьому уряд при розрахунках проекту бюджету виходив із девальвації приблизно на 10% (42,1 грн/дол. на кінець року, 40,7 грн/дол. – середній рік).

Курс долара у банках: де купувати та продавати валюту

У найбільших комерційних банках 27 травня курс долара у продажу встановився в діапазоні 40,39-40,55 грн. Купують долар за 39,4-40,05 грн.

Важливо: курси в таблиці взяті з сайтів банків і можуть відрізнятись від фактичної вартості валюти у касах – іноді там стягують додаткові комісії. Дізнатися точний обмінний курс можна, звернувшись до кол-центру конкретного банку.

На чорному ринку, тобто у приватних оголошеннях про купівлю-продаж валюти, курс долара виявився помітно вищим за банківський у покупці і трохи вищим у продажу. Так, американську валюту "з рук" 27 травня пропонують за ціною 40,43/40,55 грн (купівля/продаж).

Курс долара: чого очікувати найближчими днями

За прогнозами банківського сектора, період 27 по 31 травня вартість американської валюти перебуватиме в межах 39-41 грн. Як розповів OBOZ.UA начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий, курсові коливання певною мірою можуть турбувати громадян, проте насправді ситуація з курсом залишається контрольованою.

"До кінця травня ситуація на валютному ринку залишатиметься цілком прогнозованою. Будь-які зміни легко прораховуються відповідно до низхідного або висхідного тренду, які також взаємозамінні і не тривають довше 4 днів поспіль", – розповів банкір.

Як повідомляв OBOZ.UA, за словами фінансового експерта Сергія Фурси, найближчим часом Національний банк триматиме курс гривні в діапазоні 40-41 грн/долар. Однак у найближчому майбутньому курсу 50 грн/долар і вище не буде.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом