ЗС РФ штурмують Липці: чому це небезпечно для Харкова, — командир батальйону
ЗС РФ штурмують Липці: чому це небезпечно для Харкова, — командир батальйону

ЗС РФ штурмують Липці: чому це небезпечно для Харкова, — командир батальйону

Росіяни намагаються захопити висоту на північ від Харкова, розповів командир батальйону НГУ. Якщо вони дістануться на висоту, то зможуть обстрілювати логістичні маршрути на околиці міста.

ЗС РФ посилено штурмують село Липці у Харківській області, використовуючи піхоту та масовані обстріли керованими авіаційними бомбами (КАБами). Тим часом бійці ЗСУ втримали наступ ворога і навіть намагаються контратакувати. Про те, що допомагає Силам оборони і яка небезпека для Харкова, командир 3-го батальйону оперативного призначення бригади "Спартан" Національної гвардії Олександр Букатар ("Білий") 29 травня розповів у ефірі порталу "Київ 24".

Букатар погодився з тим, що українським військовим вдалось призупинити наступ ЗС РФ на Харків і навіть є контратакуючі дії. Він пояснив, що цього вдалось досягнути завдяки перегрупуванню і тому, що на місце боїв прибули досвідчені бригади. Наприклад, його бригада раніше діяла у Запорізькій області, зауважив боєць. Завдяки певним особливостям рельєфу вдається втримувати позиції у Липцях, які є важливими для оборони Харкова.

На Харківщині є певні особливості місцевості, які допомогли тримати оборону — це височина на північ від Липців, а також зелені лісопосадки, які дають можливість просуватись бійцям, сказав "Білий" зі "Спартану".

"Тут є великий перепад висот, на Запорізькому напрямку, де ми були, такого не було.Тут не було ще сильних бойових дій, тому тут є ще посадки. Це дає як і перевагу, так і труднощі. Перед Липцями є панівна висота, ми на ній стоїмо. Вона дає можливість бити по населених пунктах, які зараз окуповані", — заявив Букатар.

Наступ РФ на Харків - який рельєф місцевості на північ від Липців
Фото: Скриншот

Панівні висоти під Липцями важливо втримати, наголосив командир. Якщо росіяни займуть їх, то зможуть добивати артилерією до околиць Харкова, які розташовані на відстані 20 км. Ворог тоді діставатиме до Північного Салтова і до кільцевої дороги, по якій відбувається логістика — росіяни візьмуть цю місцевість під вогневий контроль.

"Якщо ми беремо за мету Харків, то населений пункт Липці має дуже велике значення, тому що вони знаходяться на відстані артилерійського пострілу. Це дало б змогу РСЗВ діставати вже по всьому Харкову", — сказав він.

Зі слів командира батальйону, росіяни ідуть на Липці переважно пішим ходом. Водночас, по позиціях Сил оборони масово прилітають КАБи. Наприклад, протягом доби було 20 керованих авіабомб, які авіація ЗС РФ запустила по позиціях його підрозділу.

Наступ РФ на Харків - командир батальйону НГУ про бої під Липцями 29 травня (див. 7:10)

Зазначимо, на онлайн-карті бойових дій можна побачити, що останні зміни лінії зіткнення під Липцями відбулись 18-19 травня: тоді ЗС РФ просунулись на 2 км. З того часу, станом на 29 травня, просування ворога немає.

Наступ РФ на Харків - лінія боїв під Липцями станом на 29 травня
Фото: DeepState

26 травня в ефірі телемарафону речник ОСУВ "Хортиця" заявив, що росіяни "застрягли на дорозі" на Липці. Також він повідомив, що вдалось зупинити загрозу прориву на ділянці "Стрілеча — Глибоке" і ворога почали витісняти з раніше зайнятих позицій.

Нагадуємо, 28 травня бійці ЗСУ показали кадри Вовчанська, який страждає від артилерії та КАБів ЗСУ РФ. 29 травня стало відомо про застосування термобаричних боєприпасів, якими росіяни б'ють по українському місту.

Теги по теме
война Вооруженные силы Украины Харьков Харьковская область
Источник материала
Поделиться сюжетом