Розкрито таємницю графіті в Помпеях із зображенням гладіаторів: їх малювали 5-річні діти. Фото
Розкрито таємницю графіті в Помпеях із зображенням гладіаторів: їх малювали 5-річні діти. Фото

Розкрито таємницю графіті в Помпеях із зображенням гладіаторів: їх малювали 5-річні діти. Фото

Археологи виявили гравюри, зроблені деревним вугіллям, на стіні внутрішнього двору в Помпеях, італійському місті, зруйнованому виверженням Везувію в 79 році нашої ери. Примітивні ескізи, яким, за думкою експертів, близько 2000 років, зображують людей зі списами та щитами, які борються з дикими тваринами та один з одним.

Такі криваві сцени були типовими для амфітеатру Помпеї та часто включали бійки на смерть. Вважається, що діти малювали їх після спостереження за римськими бійцями, бо були емоційно вражені побаченим, пише MailOnline.

Останні відкриття в Помпеях були зроблені під час розкопок на Insula dei Casti Amanti, комплексі будівель на захід від міста. Той факт, що малюнки були зроблені досить близько до підлоги та досить примітивні за стилем, свідчить про те, що вони зроблені дітьми.

"Ми прийшли до висновку, що, швидше за все, малюнки гладіаторів і мисливців були зроблені на основі прямого бачення, а не з графічних моделей. Ймовірно, хтось із дітей, які гралися на цьому подвір’ї, були свідками бійок в амфітеатрі", – коментує Габріель Цухтрігель, директор Археологічного парку Помпеї.

Діти побачили крайню форму видовищного насильства, яке також могло включати страти злочинців і рабів. У фігурок руки й ноги виходять безпосередньо з голови – стиль малювання, характерний і для сучасних дітей.

У деяких сценах чоловіки ніби борються з чотирилапими тваринами, яких вважають дикими кабанами. Також зображено дві фігури, що грають з м’ячем, сцену боксу (яка зображує одного з двох боксерів, що лежать на землі) і маленькі руки, які, ймовірно, були контурами власних рук дітей, написаних вугіллям.

Відомо, що Insula dei Casti Amanti був неподалік від амфітеатру Помпеї, відомого тим, що тут проходили гладіаторські битви, перш ніж його поховало виверження Везувію. Це місце тепер відкрите для відвідувачів, які можуть ходити над останками завдяки нещодавно побудованій системі підвісних доріжок.

Раніше OBOZ.UA розповідав, чому косатки нападають на човни і топлять розкішні яхти. Результати дослідження здивували.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом