На порятунок є кілька хвилин: Жданов розповів про ракети “Іскандер”, якими Росія вдарила по Дніпру
На порятунок є кілька хвилин: Жданов розповів про ракети “Іскандер”, якими Росія вдарила по Дніпру

На порятунок є кілька хвилин: Жданов розповів про ракети “Іскандер”, якими Росія вдарила по Дніпру

РФ почала частіше атакувати українські міста "Іскандерами".

Російська армія почала частіше застосовувати "Іскандери" по Україні. Востаннє ворог вдарив цими ракетами по Дніпру у ніч проти 4 червня. Обидві ракети збили Сили протиповітряної оборони. Однак уламки завдали значних руйнувань: потрощило приватний сектор, пошкоджено 16 багатоповерхівок та півтора десятка автівок. На жаль, є поранені, серед них — одномісячна дитина.

Сайт ТСН.ua розпитав військового експерта Олега Жданова, що це за ракети, чим вони небезпечні та скільки ще їх може бути в Росії.

Яка ракета атакувала Дніпро

Застосування оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) “Іскандер” дозволяє завдавати удару ракетами “Іскандер-К” та “Іскандер-М”. Дніпро 4 червня атакували “Іскандери-К”.

“Іскандер-М” — це балістична ракета з дальністю до 500 км, а “Іскандер-К” — це крилата ракета з дальністю 1 500 км. Вона дозвукова, летить на малих висотах і малопомітна”, — розповів Олег Жданов.

Який “Іскандер” важче збити

Крилату ракету збити легше, каже військовий експерт.

“Із балістичними ракетами є проблема в тому, що вони надзвукової швидкості. Вони летять по балістичній території і дуже швидко. Сьогодні в нас з балістичними ракетами може боротися тільки Patriot і SAMP/T”, —  розповів Олег Жданов.

За його словами, проблема також полягає в тому, що ракета не знищується у повітрі. 

“Це такий випадок дуже рідкісний, коли вибухає. Тому що її збивають, як американці її називають, “летючою колодою”. Ракета без вибухової речовини. Її завдання — збити балістичного ракету з траєкторії, щоб вона не влучила в ціль. Вона відхиляється і вибухає в іншому місці. Там дуже міцна головна частина і зруйнувати її у повітрі дуже важко. А простим вибухом, як це роблять звичайні зенітні ракети, коли збивають крилату ракету чи “шахед”, — це неконтактна дія. Тобто поруч з ціллю вибухає протиракета і цими уламками вона руйнує і та розпадається. Там прочність ракети набагато менша”, — пояснив Олег Жданов.

Він зазначив, що “Іскандер-К” збиває будь-який комплекс, зокрема С-300.

“Коли летить крилата ракета, вона видає звук, як невеликий реактивний літак. Тому що принцип той самий — двигун у неї реактивний. А коли її збивають, то уламки на кінцевій ділянці траєкторії падають іноді розвиваючи надзвукову швидкість. Вони йдуть у свободному падінні з інерцією польоту ракети”, — розповів військовий експерт.

На порятунок іноді є кілька хвилин

“Іскандер-К” може запускатися на відстані 1 500 км від Дніпра — це дальність польоту цієї ракети. 

“Вночі на Дніпро вони летіли з півдня — з Криму. А так ворог може запускати їх із території Росії, Ростовської, Бєлгородської області. Крилата ракета “Іскандер-К” може ще маневрувати, змінювати курс і потім вражати цілі”, — каже Олег Жданов.

За його словами, “Іскандер-К” складно виявити, тому що вона летить на дозвуковій швидкості і на дуже малих висотах.

“Її треба знайти — в цьому проблема. Коли її знаходять, то намагаються відслідкувати, тому що вона ще може змінювати курс. Можуть втрачати її, тому що ракета запрограмована таким чином, щоб ховатися у складках місцевості, щоб ховатися за штучні перепони, щоб її ніхто не помітив. Якщо її виявили, то є шанс її збити”, — каже військовий експерт.

Балістичну ракету навпаки — бачать, але не завжди встигають відреагувати, щоб її збити, розповів Олег Жданов.

“Іскандер-М” летить на 480 км — це гарантована дальність пуску. Рахуйте приблизно 500 км від Дніпра, будь-яка точка в цьому колі — це може бути місце старту цієї ракети. Але летить вона менше восьми хвилин. На те, щоб увімкнути тривогу і сховатися в укриття може бути кілька хвилин”, — каже Олег Жданов.

Скільки “Іскандерів” є в Росії

За словами Олега Жданова, в Росії може бути накопичено декілька сотень ракет “Іскандер” різних типів. Крім того, ворог постійно виробляє їх.

“На місяць вони можуть виробляти пару десятків, не більше. Вони їх постійно виробляють — близько 100 ракет на місяць. У них там десь 20-30 ракет до комплексу “Іскандер-К” та “Іскандер-М”. Ну і решту там — Х-101 крилату вони виробляють, Х-155. Так що на сьогоднішній день, за оцінками нашої розвідки, в РФ може бути в наявності до тисячі ракет різних типів”, — розповів військовий експерт.

Яка ракета спричиняє більше руйнування

Він зазначив, що балістична ракета “Іскандер-М” спричиняє більше руйнування.

“Іскандер-К” — у неї більш поверховий вибух і там менше руйнувань. А ось “Іскандер-М” занурюється в землю і піднімає шалену кількість землі, вибухова хвиля дуже велика. Єдине, що “Іскандер” також може бути в кассетному варіанті”, — каже Олег Жданов.

У такому разі висота підриву становить близько кілометра і ракета покриває величезну площу уламками, пояснив військовий експерт.

“До речі, у Дніпрі фотографія була, що людина тримає шрапнель, це як арматура 10 чи 12 міліметрів, яку нарубали на спеціальному ножі. І ця шрапнель закладається головну частину. Це може казати про те, що ракета була в кассетному варіанті. А вона дає менше руйнувань, але більше жертв серед людей — не важливо це військові чи цивільні”, — розповів Олег Жданов.

Источник материала
Поделиться сюжетом