Ніхто не розумів масштаби: у ДСНС розповіли про катастрофу через підрив Каховської ГЕС
Ніхто не розумів масштаби: у ДСНС розповіли про катастрофу через підрив Каховської ГЕС

Ніхто не розумів масштаби: у ДСНС розповіли про катастрофу через підрив Каховської ГЕС

Як розповів представник ДСНС Владислав Білоножко, у таких ситуаціях люди часто не розуміють, наскільки серйозна загроза.

Коли російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, ніхто з рятувальників не розумів, які масштаби катастрофи будуть. Проте всі здогадувалися, що доведеться викластися "на повну". Про це в інтерв'ю "Суспільному" розповів начальник аварійно-рятувального відділення аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Херсонській області Владислав Білоножко.

За його словами, про подію він дізнався з новин. Рятувальників підняли за тривогою. Залучали до евакуації жителів Херсона всіх, кого можна було залучити.

"Перший виїзд був на Острів, район Гідропарку. Тоді вода тільки прибувала туди, було десять-одинадцять годин. Ніхто не розумів, які масштаби будуть. Були умовні прогнози, яке буде затоплення, але конкретно ніхто не знав. І ми вже діяли за ситуацією", — розповів Владислав.

Він зазначив, що завданнями рятувальників були евакуація, оповіщення та допомога. Скільки людей вивезли, не пам'ятає. Масова евакуація почалася з другого дня.

Владислав розповів, що одна жінка не хотіла залишати будинок без своєї вівчарки. Вода піднялася так сильно, що до будівлі довелося підпливти на човні. Щоправда, собака не хотів даватися в руки рятувальників. Його намагалися спіймати 5 разів, але він тікав. Тож жінку довелося забрати без тварини.

За словами рятувальника, у таких ситуаціях люди часто не розуміють, наскільки серйозна загроза. Уже через дві години після евакуації вода була в кімнаті жінки і продовжувала підніматися. На щастя, наступного дня собаку вдалося знайти і врятувати.

За словами співробітника ДСНС такого масштабу катастроф ще не було і досвіду ніхто не мав, як діяти в цій ситуації. Усі знали в теорії, як вода поводиться, коли затоплюються території, якими ти можеш пройти. А коли все під водою, то орієнтири втрачаються.

Він зазначив, що в перші дні течія була дуже потужною і треба було мати досвід керування човном, щоб пересуватися містом. Вода була брудною, на гвинт намотувало різне сміття. Через це глушився мотор і човен могло забрати течією.

Владислав Білоножко про евакуацію жителів у Херсонській області

Нагадаємо, у Силах оборони розповіли про наслідки підриву Каховської ГЕС ЗС РФ. За словами прикордонників, великі ділянки суші, які раніше були приховані під водою, тепер почали заростати деревами та іншою рослинністю.

Теги по теме
Украина эвакуация
Источник материала
Поделиться сюжетом