Схожа на величезний вал: на Львівщині помітили рідкісну хмару. Фото
Схожа на величезний вал: на Львівщині помітили рідкісну хмару. Фото

Схожа на величезний вал: на Львівщині помітили рідкісну хмару. Фото

Вдень 9 червня на Львівщині помітили рідкісне природне явище – грозовий комір. Це величезна хмара, яка виникає переважно перед рясними опадами.

Незвичайне явище помітили у різних куточках Львівщини. Про це повідомляє Telegram-канал "Типовий Львів".

Жителі Львівщини поділились фотографіями грозового коміра. Величезні чорні хмари накрили обласний центр та багато інших населених пунктів регіону.

"Сьогодні усю Львівщину накрила така хмара. Можливо, це грозові хмари, бо сьогодні синоптики прогнозують дощі", – йдеться у повідомленні.

За прогнозом синоптиків, упродовж 9 червня у Львівській області очікуються сильні дощі із грозами.

У науці грозовий комір називають Cumulonimbus arcus. Це один із різновидів купчасто-дощових хмар, які виглядають як довгий вал. Хмара нагадує поперечний переріз горизонтального клину.

Такий тип хмар утворюється найчастіше на межі атмосферних фронтів, завжди у передньому краї грози. В епіцентрі виникнення, як правило, з'являються сильний дощ та поривчастий вітер.

Формування таких хмар відбувається, коли нижній шар повітря є нестійким, також має бути помірний вітер. Це часто відбувається, коли верхнє повітря слабшає, наприклад, в антициклонічних умовах, і часто зустрічається, коли туман утворюється відразу. Конвекція відбувається нижче інверсії, з повітря росте в термічних нижче хмар і тоне у повітрі між вулицями.

Нагадаємо, на початку нового тижня з 10 червня в Україні майже у всіх регіонах очікуються грозові дощі. Але разом із опадами прийде і сильна спека до +34 градусів. Найвища температура найближчими днями очікується на південному сході нашої країни.

Раніше повідомлялося, що значну частину України 8 червня накрила потужна негода з грозами та градом. Під час грози у Тернополі блискавка потрапила прямо у дах високоповерхівки.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом