88% загиблих під Бахмутом вагнерівців були завербовані із тюрм – розслідування
88% загиблих під Бахмутом вагнерівців були завербовані із тюрм – розслідування

88% загиблих під Бахмутом вагнерівців були завербовані із тюрм – розслідування

88% загиблих під Бахмутом вагнерівців були завербовані із тюрм – розслідування

При цьому рівень загиблих членів угрупування завербованих з-поза зон утримання постійно був відносно невисоким.

Із майже 20 тисяч російської ПВК «Вагнер», які загинули при штурмах українського міста Бахмут, понад 17 тисяч були завербованими в’язнями, йдеться у розслідуванні «Русской службы Би-би-си» та російського видання «Медиазона».

Журналісти отримали доступ до персональних даних про виплати компенсації за загиблих найманців  з ПВК "Вагнер", та з’ясували, що угрупування ще у січні 2023 року втрачало по 200-2013 осіб вбитими щодня, а серед загиблих вагнерівців ув'язненими були не 50%, як заявляв Прігожин, а 88%, тобто  17 175.

Журналісти зазначають, що ідентифікувати колишніх в’язнів можна за номером жетону,  оскільки перша літера на жетоні у всіх ув'язнених, які пройшли через ПВК, була «К». Можливо, із посиланням  на слово «колонія».

Таким  чином вдалось встановити, що з колоній у загін вагнерівців завербували щонайменше 48 366 осіб.  35% ув'язнених, які виїхали на фронт, загинули. За словами самих вагнерівців, живими зазвичай залишалися ті, хто отримував тяжкі поранення і їх змогли винести з поля бою.

Перших ексв’язнів відправили воювати у складі «Вагнера» у липні 2022 року. Тоді ж російські війська підійшли до околиць міста. Напередодні «Вагнер» завербував із красноярської виправної колонії-6 суворого режиму, де максимум можна утримувати 1410 осіб, понад п'ятсот осіб. У підсумку з них загинуло 136.

Загалом при наступі на Бахмут основою тактики вагнерівців були хвилеподібні атаки малими групами. Штурмові загони по 8-12 осіб мали підійти впритул до українських позицій і розпочати штурм. При цьому загони з ув'язнених відправляли на українські позиції першими. Вони атакували, провокуючи ЗСУ на вогонь у відповідь.

Передовий загін, ті самі 8-12 осіб із ув'язнених, часто гинули чи отримували серйозні поранення.

Журналісти з'ясували, що вижити вдалося насамперед тим ув'язненим, яких відправляли на фронт влітку та восени 2022 року. Ті, хто виїхав на війну пізніше, гинули значно частіше.

Число загиблих ув'язнених почало різко зростати з 12 вересня 2022 року, коли почались бої за Соледар. Якщо до цього гинули 25-35 засуджених на тиждень, то з 12 вересня вже по 50.

З середини листопада щотижневі втрати ПВК не опускалися нижче за 400 осіб. І 90% із них припадали на ув'язнених. А взимку російські війська почали заходити у Бахмут. Тоді рівень виживання російських колишніх в’язнів складав приблизно 50%, а не 75% як у завербованих влітку чи восени.

Так, наприкінці січня 2023 року під час захоплення  села Благодатне на північ від Бахмута за тиждень штурму вагнерівці втратили 1002 особи. 96% загиблих «Вагнера» були колишніми в’язнями. .

Журналісти зазначають, що при зростаючій динаміці втрат угрупування, рівень загиблих з числа завербованих на волі залишався стабільно невисоким аж до березня 2023  – в середньому 40-50 осіб на тиждень.

Розслідувачі підсумовують, що на виплати родичам загиблих «вагнерівців» під Бахмутом угрупування витратило майже 108 мільярдів рублів (приблизно 74,5 млн доларів США) , оскільки кожна сім'я отримувала по п'ять мільйонів рублів  компенсації плюс 300 тисяч рублів на організацію похорону.

Також вони порівняли, що за 10 років війни в Афганістані радянські війська втратили 15051 осіб загиблими, а за дві чеченські війни армыя РФ сумарно втратили 13157 загиблими.

Источник материала
Поделиться сюжетом