Радбез ООН підтримав план США про припинення вогню в секторі Газа
Радбез ООН підтримав план США про припинення вогню в секторі Газа

Радбез ООН підтримав план США про припинення вогню в секторі Газа

Рада Безпеки ООН підтримала план США щодо припинення вогню між Ізраїлем та сектором Газа.

Проголосований план встановлює умови для "повного і всеосяжного припинення вогню", звільнення заручників, утримуваних ХАМАСом, повернення останків загиблих заручників і обміну палестинськими ув'язненими.

За резолюцію проголосували 14 з 15 членів Ради Безпеки, включаючи США. Росія утрималася.

У резолюції зазначається, що Ізраїль прийняв пропозицію про припинення вогню, і міститься заклик до ХАМАСу також погодитися на неї.

План складається з трьох етапів, які мають завершитися масштабним планом реконструкції Гази, яка була значною мірою зруйнована під час конфлікту.

Перша фаза плану стосується обміну заручниками та ув'язненими, а також короткострокового припинення вогню.

Друга фаза передбачає "остаточне припинення бойових дій", а також повне виведення ізраїльських військ з Гази, згідно з текстом американського проекту резолюції.

Третій етап зосереджений на довгостроковій перспективі анклаву і має покласти початок багаторічному плану відновлення Гази.

Резолюція, ухвалена в понеділок, з'явилася через кілька тижнів після того, як президент США Джо Байден заявив, що ізраїльтяни погодилися на трифазний план, який призведе до постійного припинення вогню в Газі.

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху публічно розкритикував окремі положення резолюції і неодноразово заявляв, що планує продовжувати військові операції доти, доки ХАМАС не буде знищений.

Джерело: Українська правда

Теги по теме
Израиль
Источник материала
Поделиться сюжетом