У Грузії хочуть допомагати Україні, але заявили про "політичні труднощі"
У Грузії хочуть допомагати Україні, але заявили про "політичні труднощі"

У Грузії хочуть допомагати Україні, але заявили про "політичні труднощі"

В останні роки відносини між владою Грузії та України пов'язані з певними "складностями". Однак це не має впливати на допомогу Грузії українському народу.

У цьому чинна грузинська влада вбачає свою відповідальність. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе на конференції з надання допомоги Україні, яка проходить 11 червня у Берліні.

Кобахідзе вважає, що українсько-грузинські відносини зараз важко назвати безхмарними.

"Між владою обох країн є складнощі. Все це призвело, по суті, до конкретних рішень. Серед них, як ви пам'ятаєте, було відкликання посла України з Грузії, фактичне висилання посла Грузії в Україні з України", – зазначив глава грузинського уряду.

Він вважає, що, роблячи згадані кроки, Київ був неправий. Але Грузія, мовляв, продовжуватиме допомагати Україні.

"Я сказав би, що це були необґрунтовані кроки, але, звичайно, це не завадить нашому прагненню надати максимальну допомогу українському народу. Жодні політичні рішення не можуть перешкодити нашій відповідальності піклуватися про український народ", — заявив Кобахідзе.

Нагадаємо, у вересні минулого року грузинські спецслужби звинуватили Україну в причетності до підготовки держперевороту в Грузії. Він начебто планувався на жовтень-грудень 2023 року.

В українському МЗС подібні вигадки відкинули, наголосивши, що Україна "не втручалася, не втручається і не планує втручатися у внутрішні справи Грузії".

Ще одним "камнем спотикання" стало різке погіршення стану здоров'я експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі. У липні 2023-го МЗС України висловило протест послу Грузії через погіршення стану Саакашвілі. Тоді ж йому було запропоновано повернутися до Тбілісі.

У відповідь у Грузії відмовилися вести переговори щодо Саакашвілі і назвали вимогу України передати експрезидента, який має українське громадянство, Києву "образливою".

А у лютому того ж року Кобахідзе звинуватив Україну у спробі "відкрити другий фронт" у Грузії. Саме для цього, за словами політика, Київ нібито відправив до Грузії  Саакашвілі, якого на батьківщині ув'язнили. Також грузинський прем'єр видав, що Україна нібито намагається перенести війну, яку РФ веде проти України, на територію Грузії.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber . Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом