У Франції лідер правих захотів союзу з Ле Пен, щоб виграти вибори: партія збунтувалася
У Франції лідер правих захотів союзу з Ле Пен, щоб виграти вибори: партія збунтувалася

У Франції лідер правих захотів союзу з Ле Пен, щоб виграти вибори: партія збунтувалася

У Франції прокремлівська ультраправа партія "Національне об’єднання", яку очолює Марін Ле Пен, вийшла на перше місце, набравши близько 33%. При цьому ультраправі лідирують в усіх регіонах країни, включаючи вотчину лівих Бретань. Це викликало політичний землетрус: президент Емануель Макрон розпустив парламент і призначив дострокові вибори, а лідер партії "Республіканці" Ерік Сіотті заявив, що хоче коаліції з партією Ле Пен.

Про це пише французьке видання la Repubblica. Зазначається, що заява Сіотті спричинила розкол серед республіканців.

У вівторок, 11 червня, лідер партії "Республіканці" Ерік Сіотті оголосив у прямому ефірі по телебаченню, що хотів би об'єднатись у коаліцію з "Національним об’єднанням" Ле Пен для участі у дострокових парламентських виборах.

"Ми потребуємо альянсу, при цьому залишаючись собою… Я хотів би, щоб моя політична родина рухалась у цьому напрямку", – сказав Сіотті, додавши, що, на його думку, цього прагнуть і більшість виборців політсили.

Цей крок Сіотті викликав шквал критики від республіканців. Президент Сенату Жерар Ларше закликав його піти у відставку, а міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен порівняв заяву Сіотті з "Мюнхенською угодою" та заявив, що це ганьба для політсили, яка веде свою історію від партії Шарля де Голля.

Сенатори-республіканці вийшли зі спільною заявою, у якій висловилися проти співпраці з партією Ле Пен – Барделли і закликали залишитись незалежними.

Проте, якщо коаліція відбудеться, це забезпечить перемогу партії Ле Пен, яка давно планує захопити владу.

Видання зазначає, що якщо досі Ле Пен завжди хотіла балотуватися сама, відкидаючи будь-який альянс, то зараз її протеже Джордан Барделла нав’язав зміну стратегії. Двадцятивосьмирічний політик, який уже бачить себе прем'єр-міністром майбутнього правого уряду, пояснив, що хоче створити "найширшу можливу коаліцію".

"Ми готові керувати", – продовжує повторювати Ле Пен.

Останніми роками її партія намагалася створити новий правлячий клас, використовуючи свій успіх на останніх парламентських виборах, пише видання.

"У неї є школа політичної підготовки, якої немає в інших партій. Вони (ультраправі – Ред.) також більш підготовлені до експрес-кампанії, подібної до тієї, що починається", – зазначив політичний експерт Ерван Лекер.

Як повідомляв OBOZ.UA:

Прокремлівська ультраправа партія "Національне об’єднання", неформальною лідеркою якої є Ле Пен, виступає проти вступу України до ЄС та відправлення українцям ракет великої дальності й неодноразово утримувалася на голосуваннях щодо допомоги Україні.

Президент Франції Емануель Макрон розпустив парламент. Позачергові вибори відбудуться 30 червня (перший тур) і 7 липня (другий тур). Як зазначають аналітики, розпуск парламенту для Макрона це дуже ризиковане рішення. Тому що тепер в ультраправих є шанс взяти більшість в парламенті Франції.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber . Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом